Турскиият журналист Баръш Пехливан влезе за пети път в затвора

  • 15.08.2023
  • Сега/ СБЖ
Баръш Пехливан.

Турският разследващ журналист Баръш Пехливан, на когото този месец чрез текстово съобщение беше наредено да се върне в затвора, беше вкаран днес в затвора за пети път в рамките на три години, съобщи БГНЕС. 

Както вече писа сайтът на СБЖ, на 2 август Министерството на правосъдието го информира чрез SMS, че до 15 август трябва да се предаде в затвора в Силиви в покрайнините на Истанбул, където са задържани много от критиците на правителството.

Последната книга на Пехливан "СС" обвинява бившия вътрешен министър Сюлейман Сойлу във връзки с организираната престъпност, припомня "Сега".

"Баръш може да бъде освободен предсрочно", заяви адвокатът му Хюсеин Ерсоз пред АФП. "Решението за това може да бъде взето по всяко време", каза той.

Бивш главен редактор на телевизия "Ода" и сътрудник на всекидневника "Джумхюриет", Пехливан вече е лежал четири пъти в затвора. При два от тези случая той прекарва по един ден зад решетките - веднъж през февруари и веднъж през май.

Пехливан и шестима други журналисти бяха осъдени през 2020 г. на три години и девет месеца затвор за отразяване на погребението на член на турските тайни служби MIT, който е действал в Либия, където Анкара подкрепя признатото от ООН правителство в Триполи. Въпреки че смъртта му никога не е била отричана от турските власти, репортерите бяха обвинени в разкриване на "държавна тайна".

Този път Пехливан беше призован, за да изтърпи осем месеца от присъдата за 2020 г. за нарушаване на законите за националното разузнаване на страната.

"Хората влизат в затвора (в Турция) само за това, че пишат истината, само за това, че правят журналистика", каза Пехливан, преди да бъде изпратен в затвора. "Моят случай е капка в този океан, в тази голяма борба", каза той.

Миналата седмица защитниците на свободата на печата осъдиха "съдебния тормоз" над журналиста и призоваха турското правителство да зачита свободата на медиите. Ерол Ондероглу от "Репортери без граници" заяви, че Пехливан е 13-ият журналист, вкаран тази година в затвора. "Арестуването на репортер е анахронична атака срещу общественото мнение", коментира той в социалната медия X.

В последния индекс на RSF за свободата на печата Турция е на 165-то място от 180 държави

М.Л.

Свят