Петиция настоява: "Да върнем истинския достъп на журналистите до парламента"

  • 02.09.2023
  • peticiq.com/Фейсбук
Такива табели възпират достъпа на журналисти в различни зони на НС

Журналисти, възмутени от новите ограничения за парламентарните репортери, споделят във Фейсбук петиция, чийто инициатор и автор е Ружа Райчева. В текста се апелира за отмяна на тези ограничения, възпрепятстващи журналистическата работа.

Ето текста на петицията "Да върнем истинския достъп на журналистите до парламента":

С началото на новата парламентарна сесия Народното събрание се премести в сградата на стария Партиен дом. Условията за журналистите там са кошмарни - на практика вече няма кулоари, журналистите са напълно отделени от депутатите, поставени са червени плюшени въженца, зад които журналистите не могат да пристъпват, а депутатите свободно се разхождат. Журналистите вече нямат свободен достъп до депутатите, единственият начин да разговарят с някого е да имат предварителна уговорка с някой "по-благосклонен" народен представител или пиар.
 
Това е завръщане към предишния модел на управление на политика - нула прозрачност, срещи на тъмно, съвсем удобни журналисти. Политиците трябва да си спомнят, че на тях им трябват журналистите, а не обратното. Те се нуждаят от журналистите, за да бъдат отразени.

Искаме да:

- бъдат премахнати знаците за ограничен достъп до кулоарите, както и червените въжета. Журналистите трябва да имат достъп до кулоарите. Може да се постигне договорка в кулоарите да не се допускат камери, ако това е проблемът, но без разговори с депутати журналистическата работа в парламента на практика се обезсмисля.

Това е ограничаване на достъпа на хората до информация. Ще гледате кадри на депутатите в гръб, докато влизат в залата. 

Настояваме на промени. В противен случай парламентарното репортерство се превръща в обслужващ персонал. В такива условия е почти невъзможно журналистът да предостави на обществото уникална и лично събрана информация.

Ето и коментарът на авторката на петицията, журналистката Ружа Райчева, който тя публикува по-късно на профила си във Фейсбук, предлагйки и линк към петицията:

Парламентът се завърна в най-тъмното си време, отпреди 2020, когато депутати гледаха скрити зад перденцата протестиращите долу на улицата. Върнаха се в бившата сграда на Партийния дом, построен така, че да скрива, потиска и разделя. 
 
Журналистите са напълно отделени от депутатите и на практика вече не виждат какво се случва в парламента. Обаче да лайкнеш статус е по-лесно от това да подпишеш петиция. След като направих подписката за това обществеността отново да има истински достъп до депутатите, днес не един човек ми каза, че сме “мисирки” и си го заслужаваме. 
 
Отвратителното отношение към журналистите е много по-малко заслужено, отколкото докарано от политици като Борисов, които едновременно отчаяни се нуждаят от медиите и ги експлоатират, а същевремнно ги осмиват. 
 
Тази петиция е важна не заради медиите, а заради вас - хората, които четете и се интересувате. В парламента има народни представители - би трябвало да са там за вас. Ограничаването на достъпа до депутатите в парламента засяга хората, избирателите, не само журналистите. 
 
Може да ни наричате мисирки, да ни обиждате, но ние сме хората, които ви разказваме, които пишем, които показваме и отразяваме това, което в крайна сметка стига до вас. Нима това е маловажно?
 

 

 

България