50 г. след преврата в Чили ще си спомним за емигрантите от там, които тогава приехме в България

  • 08.09.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
1979 г. Студенти от Чили се готвят да изпълнят чилийския танц куека в Чилийския клуб в София. Снимка: Къдринка Къдринова

Възпоменателна вечер в Клуб „Журналист” на СБЖ ще припомни навръх 11 септември – точно половин век след кървавия преврат на Пиночет, какви исторически уроци преподаде на света онази трагедия, какви личности погуби, как посрещнахме у нас стотици бежанци от репресиите на хунтата, как се раждаха българо-чилийски семейства и приятелства.

„50 години от преврата в Чили: историческа памет, връзки с България”. Под такъв надслов в Клуб „Журналист” на СБЖ на 11 септември от 18.00 ч. ще се състои възпоменателна вечер. Тя ще напомни за извършения точно на тази дата преди пет десетилетия – през 1973 г., жесток военен преврат, който свали законното демократично правителство начело с президента социалист Салвадор Алиенде, загинал в бомбардирания от превратаджиите президентски дворец „Ла Монеда”.

Превратът отприщи кървави репресии и 17-годишна брутална диктатура на генерал Аугусто Пиночет, поради което около един милион чилийци бяха принудени да търсят спасение в емиграцията. Много страни по света тогава приеха чилийски бежанци от терора в родината им, включително и България.

В годините между 1974 и 1990 г. подслон у нас и възможност да учат и работят получиха общо около 600 чилийци. Те развиваха и богата културна дейност в Чилийския клуб в София, който беше средище за общуване и на други, многобройни по онова време латиноамерикански студенти, следващи в България. Клубът бе магнит и за български младежи, които се интересуваха от далечния „пламтящ” континент.

Повечето от „българските чилийци” се върнаха в родината си след възстановяването на демокрацията там през 1990 г., някои останаха сред нас. Част от тези хора, някои специално гостуващи сега в България, ще участват във възпоменателната вечер на 11 септември в Клуб „Журналист” на СБЖ. Ще бъдат разказани спомени и от тях, и от българи, свързани с Чили и чилийската емиграция.

Също така ще бъдат излъчени и уникални кадри с чилийски емигранти, сред тях и починалия у нас вследствие на изтезанията на Националния стадион в Сантяго Алберто Корвалан. Кадрите са заснети от Юри Жиров през 1975. Те бяха предоставени от архива а БНТ специално за събитието в СБЖ.

Разговорът ще включи и историческите уроци за света от чилийските събития отпреди 50 години, и ролята на Салвадор Алиенде и други ярки личности от онзи период, и българо-чилийските човешки връзки, скрепени от дълбоки лични приятелства и смесени бракове, и много други теми от вчерашния и днешния свят с всичките им отзвуци в съдбите и на Чили, и на България.