"Гугъл" в центъра на най-големия антимонополен процес в САЩ

  • 13.09.2023
  • БНР
Снимка: ЕПА

"Гугъл" е в центъра на най-големия антимонополен процес в САЩ от десетилетия. Делото беше заведено преди около три години от Министерството на правосъдието. В следващите месеци федерални адвокати и щатски прокурори трябва да докажат манипулирала ли компанията в своя полза. 

Обвиненията са, че "Гугъл" използва господстващото си положение в интернет, за да печели предимство срещу конкурентите си, информира БНР. Според Кенет Динцер представител  на Министерството на правосъдието търсачката плаща повече от 10 милиарда долара годишно за своите привилегировани позиции.

От страна на "Гугъл" твърденията са, че въпреки контролираните около 90% от пазара на търсене в интернет, компанията има сериозна  конкуренция, но постоянните подобрения ѝ осигуряват водещото място.

Очаква се на процеса да свидетелстват висши ръководители на "Гугъл" и компанията майка Alphabet Inc., както и  представители на други големи  технологични компании. Ако процесът завърши с отстъпки, позициите на гиганта може би ще бъдат разклатени, но това няма да се случи лесно. Колкото повече търсения обработва "Гугъл", толкова повече това се използва за подобряване на дейността на търсачката и за запазване броя на потребителите, отбелязват експерти.


М. Л.

 

Свят