Австралийски депутати заминават за САЩ да бранят Джулиан Асандж

  • 14.09.2023
  • theguardian.com

Делегация от австралийски законодатели поема към Вашингтон идната седмица, за да се застъпи срещу екстрадирането в САЩ на основателя на „Уикилийкс”.

За това съобщава британският вестник „Гардиан” – едно от големите европейски издания, вдигнали тиражите си преди години, публикувайки разкритията за американски военни престъпления в Ирак и Афганистан, „изтекли” през „Уикилийкс”.

63-ма членове на австралийската Камара на представителите и Сената са подписали писмо в подкрепа на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж. В него единодушно се изразява мнението, че „наказателното преследване и лишаването от свобода на австралийския гражданин“ от страна на правителството на САЩ „трябва да приключи“.

Подписалите писмото подкрепят предвиденото за идната седмица пътуване на делегация от австралийски законодатели до Вашингтон с цел да се застъпят за Асандж. Напомня се, че неговото преследване продължава „повече от десетилетие“ и ще е „грешка“ това да остане непроменено и да му бъде отказано освобождаване. Според авторите на подписката такова освобождаване е напълно реалистично, „вземайки предвид продължителността и обстоятелствата на задържането, което вече е претърпял“ Асандж.

„Няма смисъл, несправедливо е и ние казваме ясно – тъй като приятелите винаги трябва да бъдат честни с приятели – че продължаването на преследването на г-н Асандж съществено подкопава фундамента в уважителното отношение, което австралийците изпитват към съдебната система на Съединените щати“, се посочва в писмото.

Освен това австралийските законодатели предупреждават: „Нека никой не се съмнява, че ако Джулиан Асанж бъде прехвърлен от Обединеното кралство в САЩ, в Австралия ще има остър и продължителен протест“.

Предстоящото пътуване на австралийската депутатска група до Вашингтон има ясната цел да потърси край за изпитанията и съдебното преследване срещу Асандж.

Депутатите планират да се срещнат в САЩ с членове на Камарата на представителите и на Сената, с представители на Държавния департамент и Министерството на правосъдието, за да се противопоставят срещу екстрадирането Асандж. Както е известно, при евентуална екстрадиция в САЩ го чакат 175 години затвор.

Както сайтът на СБЖ писа наскоро, позовавайки се на публикации в австралийската преса, посланичката на САЩ в Австралия Каролайн Кенеди, дъщеря на покойния американски президент Джон Кенеди, даде да се разбере в свои изявления през август, че американското правосъдно министерство е готово на споразумение с Асандж и евентуално негово освобождаване, ако той признае вината си за разгласяване на поверителна информация. При такъв негов ход американското обвинение срещу него може да се трансформира в по-леко и като му се зачетат досегашните четири години в лондонския затвор "Белмарш", да бъде пуснат на свобода.

Дали в такъв дух ще протичат и разговорите на австралийската депутатска делегация във Вашингтон, тепърва ще се разбере. Но може още да се напомни, че изявленията на Каролайн Кенеди през август дойдоха след поредица от нейни срещи тъкмо с австралийски парламентаристи.

 

Свят