Европейският алианс на новинарските агенции (ЕАНА) избра за нов президент Фабрис Фриз

  • 15.09.2023
  • ЕАНА/БТА
Фабрис Фриз. Снимка: ЕАНА

Европейският алианс на новинарските агенции (ЕАНА) избра нов президент и нов член на борда. Руската агенция ТАСС остава с временно прекратено членство в организацията, се казва в съобщение на сайта на ЕАНА.

По време на Общото събрание, проведено в Париж на14 септември 2023 г., членовете на ЕАНА избраха Фабрис Фриз, председател и главен изпълнителен директор на френската новинарска агенция АФП  за нов президент на организацията с мандат от 2 години. Клаудия Николае, генерален директор на румънската агенция АДЖЕРПРЕС беше избрана за член на Управителния съвет на ЕАНА за 3-годишен мандат. Двамата се присъединяват към Елмир Хуремович, генерален директор на агенция ФЕНА от Босна и Херцеговина, Стефано де Алесандри, главен изпълнителен директор на агенция АНСА от Италия и Александру Гибой, генерален секретар на ЕАНА, информира още сайтът на ЕАНА.

"ЕАНА е идеалният форум за насърчаване на сътрудничеството между нейните членове по въпроси от взаимен интерес, като например използването на изкуствен интелект в нюзрумовете на медиите, и за да се чуе гласът на новинарските агенции по такива въпроси, като защитата на интелектуалната собственост", заяви  в Париж Фабрис Фриз, цитиран от БТА.

"Като журналисти живеем в трудни времена, борим се не само за получаване на информация, но и за честността на новините и за доверието в медийната среда като цяло. ЕАНА демонстрира, че сътрудничеството без граници, на много нива, е от полза за членовете и подпомага развитието на информационните агенции и тяхното развитие в една сложна система. За мен е голяма чест, че бях номинирана и избрана от моите колеги за член на Управителния съвет на ЕАНА, и съм щастлива, че ще продължа да представлявам АДЖЕРПРЕС на международно ниво. За втори път генерален директор на АДЖЕРПРЕС заема този пост и това може само да ме прави горда, а също така и решена да подкрепям колегите си в Борда", заяви Клаудия Николае.

Александру Джибой, генерален секретар на ЕАНА, заяви: "За мен е удоволствие да приветствам новия председател и новия член на Управителния съвет. Фабрис Фриз е световно признат и уважаван медиен мениджър с огромен опит в работата и бизнеса на новинарските агенции и ЕАНА може само да спечели от неговия мандат като президент. Клаудия Николае, опитен журналист с 20-годишен опит в медиите, също е чудесно попълнение в Управителния съвет на ЕАНА и се радвам, че ще работим заедно през следващите 3 години. Средата на новинарските агенции преминава през съществени промени и ЕАНА, като представител на европейските новинарски агенции, ще има все по-голяма роля в подкрепа на по-нататъшното развитие на информационните агенции", допълни той.

По време на Общото събрание членовете гласуваха и предложение за изключване на информационна агенция ТАСС от Русия от Алианса. Искането беше получено от Укринформ, украинската национална новинарска агенция. След гласуването ТАСС не беше изключена, но членството й е временно суспендирано.

ЕАНА е основана на 21 август 1956 г. след конференция в Страсбург. Асоциацията е форум за сътрудничество и обмен на бизнес идеи на европейските новинарски агенции. ЕАНА се състои от 32 информационни агенции и насърчава качествената журналистика, авторското право, достъпа до качествена информация, технологичното развитие на медиите и не на последно място - свободата на печата.

 

 

М.Л.

 

Свят