Депутати спряха вдигането на скеле около Паметника на Съветската армия

  • 15.09.2023
  • bntnews.bg/bta.bg
Депутатът Георги Свиленски в спор с полицията край Паметника на Съветската армия. Снимка: БТА

Депутати от "БСП за България" и "Възраждане" са попречили днес да бъде издигнато скеле около паметника на Съветската армия в София. Преди обяд два камиона са стоварили скелето на части пред паметника. Депутатите са разбрали и са поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, които да покажат каква е целта му.

"По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно. В тях няма класифицирана информация. Беше ни отказано с аргумент, че трябва да отправим писмено искане и до две седмици ще ни дадат отговор. Дотогава обаче ще е свършило всичко", обяснява депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски, цитиран от БНТ.

Той изтъква, че държи цялата процедура да бъде законна и подозира, че документите не отговарят на нормативната уредба, поради което областната управа не ги предоставя.

"Ако се огледате в градината, металното съоръжение до паметника е в много лошо състояние, а на него играят деца. Не знам областната управа да е направила проверка, каквато прави на паметника. Подлезите също са в окаяно състояние, също няма мерки от страна на общината", коментира и Ивайло Чорбов от "Възраждане".

Депутатите се заканиха да останат на място до паметника, докато видят документи. На място има и засилено полицейско присъствие.

От областната управа на София разпространиха съобщение до медиите, в които се казва че областният управител Вяра Тодева уведомява жителите и гостите на София за изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия.

"Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му. Призоваваме всички към спазване на обществения ред", пишат от областната управа.

БТА посочва още в своята информация по темата:

„Беззаконието в държавата трябва да спре. Не може областната управа да нарушава законите. Ще упражним всички законови средства да получим своевременно документите, за да проверим дали те отговарят на законите, а те вероятно не отговарят, след като отказват да ни ги предоставят. Призоваваме и медиите да ги поискат”, каза Свиленски. 

„Полицията има само едно писмо за съгласуване, не знам дали дори и те разполагат с документацията”, добави депутатът от БСП Иван Ченчев.

Все пак, след намесата на народните представители, монтажните дейности са били преустановени.