Уникалният „Каунь Фест“ и вестник "Каунь" отново донесоха усмивки в Хасково

  • 16.09.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Валери Александров-Валекс /вляво/ и инициаторът на фестивала Янко Митев откриват карикатурната изложба

Национална изложба „Карикатури 2023 г.“ е подредена във фоайето на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“в Хасково. Уникалният хасковски „Каунь Фест“ отново събра майстори на карикатурата, които показват най-новите си творби. В тях талантливо са отразени факти от обществения и политическия живот у нас , световни събития, сред които войната в Украйна, а също отношенията между България и Северна Македония.

На церемонията по откриването Валери Александров-Валекс, председател на секция "Карикатура" към Съюза на българските художници, похвали Хасково за това, че стимулира и популяризира творчеството на българските карикатуристи . Той покани хасковски деца да участват в следващия национален преглед конкурс за смешна детска рисунка , към който тази година е имало небивал интерес.

В рамките на фестивала излезе поредният брой на вестник „Каунь“ (шеговитото прозвище на хасковлии). „Без хартия, без унищожени дървета, без да страда природата, щрак и четеш, казва неуморимият организатор на феста Янко Митев. В него могат да се прочетат и писания на диалект, а също творба на д-р Любомир Калудов от Бургас, който обяви, че безплатно ще оперира пострадалата Дебора от Стара Загора. Историкът от Регионалния музей в Хасково Милен Вълчев предизвиква усмивки с „Любовни скандали тресат хасковските школa преди век“. По сведения на Държавния архив през април 1929 г. учителският съвет на една от прогимназите се събрала на извънредно заседание заради преждевременно разцъфнала любов на шестокласници. В смесената гимназия пък учителите се червели заради любовен роман между гимназистка, щерка на дипломат, и техен колега. Кризата, разклатила моралните устои на хасковското общество, обаче бързо била преодоляна, пише вестникът.

Художници от България и съседни страни рисуваха на открито карикатури и шаржове на живо. Зрителите оценяваха смешните рисунки с цветни камъчета, както е избран и последния президент на Гамбия. Най-много камъчета в гърненцето събра художникът Ивайло Цветков , работил в няколко вестника, който получи наградата си от кмета на Хасково Станислав Дечев.

Хасковският фестивал завърши с колоритния спектакъл „Голямата къща на смешните хора“,пряко предаван по БНР. Отговорният редактор на редакция "Хумор и сатира" на БНР Весел Цанков връчи първата награда от националния литературен конкурс на Анжелина Бъчварова от София. Обявена бе и награда в памет на поета и журналист Емил Симеонов, водил рубриката „Млада муза“ на вестник „Труд“. Призът бе присъден на 13 годишния Николай Благоев от Хасково. Всички автори се съобразиха с предварителната молба“ да не изнервят журито с кахърни или политически глупости, защото здравната каса отказа да осигури психиатър и транквиланти“. На първо място в конкурса за най-смешен филм бяха класирани режисьорките Дима Пройкова и Соня Панова.