Украински журналисти гостуваха в БНР по проекта „Europe - Ukraine Desk”

  • 19.09.2023
  • БНР
Сергей Стуканов от Украинското национално радио

Украинското национално радио има ключова роля в предоставянето на достоверна информация, заяви журналистът от медията Сергей Стуканов. Заедно с група украински журналисти гостуваха на БНР, за да споделят опит при отразяването на руската война срещу страната им.

Посещението е част от проекта „Europe - Ukraine Desk”, чиято основна цел е да се предоставя по-качествено медийно покритие за Украйна, посочва Андрей Борисов в информация на сайта на БНР.

След началото на пълномащабната руска инвазия срещу Украйна работата в медиите коренно се променя, споделиха украинските журналисти. Сергей Стуканов от Украинското национално радио даде пример с ключовата роля на представляваната от него медия: "Вярвам, че украинското радио изигра ключова роля в първите седмици на пълномащабната военна инвазия. Русия се опита да унищожи не само военна инфраструктура, но и комуникацията ни. Те целеха предавателите, за да се избегне ретранслирането на сигнал. В определени временно окупирани зони населението нямаше възможност да получава достоверна информация с изключение на украинското радио".

От своя страна журналистът и заместник-главен редактор на "Хоризонт" Валерия Николова си припомни, че именно тя е била в ефир в деня, когато започна руската инвазия. Това коренно преобръща програмата: "И оттогава до момента Украйна има водещо място в информационните ни новинарски емисии. Програма "Хоризонт" е основната информационна програма на БНР. Това направи отговорността ни в една такава тежка ситуация още по-голяма“.

 

 

България