Да си спомним за журналиста и хуманиста Иван Кръстев, който днес би навършил 92 г.

  • 26.09.2023
  • СБЖ
Поклон пред паметта на Иван Кръстев (26.09.1931-01.06.2023)

Поклон пред паметта на отишлия си на 1 юни т. г. колегата Иван Кръстев, дългогодишен член на СБЖ и съпруг на нашата скъпа колежка Майя Любомирска, едно от ярките пера на сайта на СБЖ. Иван Кръстев е роден на 26 септември 1931 г. в София.

Нашата Майя, която всеотдайно се грижеше за съпруга си и любовта на живота си до последния му ден, написа днес в негова памет:

Днес – 26 септември, моят любим съпруг Иван Кръстев щеше да навърши 92 години, ако не си беше отишъл от този свят на 1 юни т.г. Дните и нощите се нижат и болката не отминава. Светлият ти образ на безгранично любящ съпруг е винаги до мен, защото аз те нося в сърцето си, както те носих през целия ни щастлив семеен живот. И ние двамата пак оставаме заедно и неразделни – нищо, че смъртта ни раздели физически. Дори и тя, смъртта, не успя да победи любовта ни. Твоята нежност, твоята страст към мен, грижите ти няма да бъдат забравени. Тъгата и мъката не могат да ги заличат.

Почивай в мир и ме чакай, докато се съберем отново. Обичам те. Майя“

С теб сме, Майя! Любов като вашата с Иван не умира и продължава да свети, да прави света по-добър.

Нека припомним тук отново за ярката следа, която остави в професията и обществото уважавания колега Иван Кръстев.

Завършил е Френския колеж в София, а после и специалност "Електротехника и електроника". Дълги години е бил преподавател по електроника.

Утвърждва се и като преводач от френски. Превеждал е произведения на Дени Дидро, както и "История на религиите". Има още стотици преводи на техническа, религиозна и външнополитическа тематика.

Автор е на многобройни статии по актуални външнополитически въпроси във всекидневниците.

Майя е разказвала: "Нас ни срещна и събра една от книгите на Цветан Марангозов. Много обичахме заедно да четем Валери Петров, или Павел Матев, да слушаме арии из опери, или френски шансони и италиански канцонети. Да гледаме картини на Клод Моне. Той ме наричаше Любовта на живота си и Слънцето на неговия живот. За мен той беше мъжът, когото обичам. Моят кумир, моето вдъхновение и моята истинска опора..."

Обичаният съпруг на Майя бе с нея, когато в края на май т. г. тя представи с елегантна премиера своята книга "70 обиколки около Слънцето", отбелязвайки така и личния си юбилей. Макар и в инвалиден стол, Иван Кръстев също беше там, до своето слънчево момиче, а около двамата искреше аура от любов и нежност... Сякаш и смъртта бе направила своя поклон пред тази любов, забавяйки се с два дни, преди да отнесе към вечността едната половинка от този неразделен тандем...

Последният раздел в книгата на Майя е посветен именно на съпруга ѝ с думите: "На съпруга ми Иван Кръстев – за любовта, с която ме обгръщаше 33 години, и за незабравимите 12 045 нощи..."

Поклон!....