Асоциацията на германските журналисти алармира за „берлусконизация“ в телевизия

  • 28.09.2023
  • djv.de

Асоциацията на германските журналисти (DJV) предупреждава за нарастващото влияние на италианската мултинационална медийна компания Media for Europe (MFE) върху германския телевизионен оператор ProSiebenSat.1, пише Хендрик Цьорнер в djv.de.

Причината за безпокойството са изявления на шефа на телевизионния оператор Бърт Хабец във „Файненшъл Таймс“. За разлика от своите предшественици, Хабец разчита на по-тясно сътрудничество с MFE, включително и за съдържанието, казва той, цитиран в djv.de.

Компанията на семейството на покойния вече бивш италиански премиер Силвио Берлускони - MFE е най-големият акционер в германската група ProSiebenSat.1 като притежава 29,7 процента. Италианският концерн има намерение да се разшири в общоевропейски телевизионен алианс.

„При по-тясно сътрудничество между MFE и ProSiebenSat.1 съществува риск от пълзяща „берлусконизация“ – предупреждава председателят на DJV Франк Юберал. - Нищо не предвещава, че MFE ще промени своя политически дневен ред след смъртта на Силвио Берлускони.“ Европейски алианс на десния националпопулизъм по телевизията е атака срещу основните права и свободи на Европа, сочи в коментара си в djv.dе Хендрик Цьорнер.

Затова председателят на DJV Юберал призовава отговорния медиен надзорен орган в Германия да следи особено внимателно събитията в ProSiebenSat.1. Използването на синергични ефекти и разширяването на сферите на влияние може да има сериозни последствия. „Това трябва да се предотврати“- заявява Юберал.

 

Свят