МИА отбеляза своята 25-а годишнина

  • 30.09.2023
  • БТА
Снимка: БТА

Медийната информационна агенция (МИА) на Република Северна Македония отбеляза своята 25-а годишнина.

В Клуба на народния представител в Скопие ръководството и журналистите от МИА посрещнаха своите гости, сред които министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, министърът на финансите Фатмир Бисими, представители на дипломатически мисии в Скопие, партньори на агенцията, представители от различни сфери на обществено-политическия и културен живот в Северна Македония и журналисти от много медии в страната, информира БТА.

"За тези години успяхме да бъдем стълб на проверените, бързи и навременни новини. Излизаме на македонски, на албански, на английски език, научихме медиите да купуват нашите новини, макар и на символична цена, но ние имаме сетива за онова, което се нарича медийна общност, и онова, което наричаме икономическа криза, и вървим в добра посока. Такива са реакциите от международните медии, които използват нашите новини, от регионалните медии, с които имаме отлично сътрудничество. МИА има редакция в Брюксел, където сме заедно с ДПА, АФП... с другите агенции от региона си сътрудничим отлично. Работим заедно с БТА, с гръцката, с албанската информационна агенция, с Косова прес, с ХИНА, с белградската БЕТА. Работим по много проекти, във всички комбинации и с всички професионални и журналистически организации. За това и трябваше да направим реорганизация и реформи в МИА и почти двойно увеличихме новините. За една медия е важна устойчивостта и финансовата стабилност, в тази посока работим и за Закон за МИА", посочи генералният директор на МИА Драган Антоновски. 

Решението за основаване на информационна агенция парламентът на Република Македония взима още през февруари 1992 г., а правителственото решение за реален старт на работата на МИА като обществена информационна агенция е от 1998 г. 

Поздравления до генералния директор на МИА Драган Антоновски, по случай 25-ата годишнина на МИА изпрати генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който пожела на екипа на агенцията нови професионални успехи и изрази увереността си в продължаване на ползотворното сътрудничество между БТА и МИА. 

Генералните директори на БТА Кирил Вълчев и на МИА Драган Антоновски подписаха Споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество през май 2021 г. в представителството на Европейската комисия в Рим, в присъствието на държавните глави на двете държави, Румен Радев и Стево Пендаровски. 

 

М. Л. 

Свят