СЕМ не е министерство на информацията

  • 30.09.2023
  • 24 часа
Снимка: 24 часа

Група народни представители повикаха шефката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова да я разпитват за хибридни атаки към туризма у нас.

Те имаха предвид появилите се тук и там касови бележки за много пари от ресторанти в България, съмнителни изследвания за чистотата на морската вода и прочее неприятни публикации, пишат в редакционен коментар колегите то "24 часа".

Изумителното е, че тези народни представители си представят Съвета за електронни медии като нещо като министерство на информацията и смятат, че той може да нарежда на медиите какво да съобщават или да не съобщават. И през цялото време говореха за публикации в социалните мрежи, дори и във вестници.

Съветът за електронни медии има известни правомощия да санкционира медии, които нарушават Закона за радиото и телевизията, но няма никаква изпълнителна власт над социалните и печатните медии, нито ресурс да следи какво се публикува там и това би следвало да е ясно на депутатите.

Държавният орган, който би могъл да противодейства на подобен вид организирани кампании, целящи дискредитиране на важни отрасли от българската икономика, е контраразузнаването, което да установи кой, защо и по какъв начин поръчва и публикува подобни неща.

Иначе е похвално народните представители да се грижат за всички браншове поравно.

 

 

М.Л.

Гласът на журналистите