Съдът в САЩ ще решава за свободата на словото и социалните медии преди изборите

  • 01.10.2023
  • bloombergtv.bg
Върховният съд на САЩ. Снимка: ЕПА

Върховният съд на САЩ се съгласи да преразгледа законите на Флорида и Тексас, които рязко ограничават способността на най-големите социални мрежи да контролират политическата дезинформация, в случай, че това ще определи онлайн правилата за изборите през 2024 г.

По информация на bloombergtv.bg, съдиите ще разгледат въпроса дали подкрепените от републиканците мерки нарушават правото на свобода на словото на компаниите за социални медии, като ограничават свободата им да решават как да представят материалите и изискват подробни обяснения за решенията за модериране на съдържанието. Съдът ще се произнесе до средата на следващата година.

Мерките се оспорват от две браншови асоциации – NetChoice LLC и Computer & Communications Industry Association. Брупите, които представляват Meta Platforms Inc., Google на Alphabet Inc. и X corp., компанията, известна преди като Twitter Inc., твърдят, че законите ще наложат обременителни изисквания и ще изложат платформите на риск от претоварване със спам и тормоз.

Законите „представляват сериозна заплаха за начина, по който уебсайтовете на социалните медии предоставят услугите си на потребителите“, твърдят търговските асоциации в делото във Флорида. Администрацията на Байдън до голяма степен подкрепя предизвикателствата.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и губернаторът на Тексас Грег Абът казват, че правилата са необходими, за да не бъдат заглушавани консервативните гласове.

„Ако цензорите на големите технологии прилагат правилата непоследователно, за да дискриминират в полза на доминиращата идеология на Силициевата долина, сега те ще бъдат държани отговорни“, заяви ДеСантис, който сега е републикански кандидат за президент, когато подписа законопроекта на своя щат през 2021 г.

Когато по-късно същата година подписа закона за Тексас Абът осъди „опасното движение на компаниите за социални медии за заглушаване на консервативните възгледи и идеи“.

11-ият окръжен апелативен съд на САЩ в Атланта блокира по-голямата част от закона на Флорида, тъй като вероятно нарушава първата поправка. Базираният в Ню Орлиънс 5-ти окръжен съд потвърди закона на Тексас, но остави мярката в сила, за да даде време за обжалване пред Върховния съд.

Тексас, Флорида и търговските групи поискаха от Върховния съд да се намеси поне от някои от въпросите в двете дела.

Делото се води в момент, когато компаниите за социални медии се отдръпват от усилията си за борба с политическите лъжи онлайн. Промяната е особено драматична в X, чийто собственик Елон Мъск заяви, че възнамерява да превърне компанията в бастион на свободата на словото.

Забрана за дискриминацията

Основният елемент на тексаския закон е широкообхватна разпоредба, която забранява на големите платформи да дискриминират въз основа на гледната точка. Забраната включва няколко изключения, като позволява на платформите да забраняват съдържание, което подбужда към насилие или престъпна дейност, включва сексуална експлоатация на деца или тормоз на лица преживели сексуално насилие.
Тексаският закон налага и редица оперативни изисквания и изисквания за оповестяване. Законът установява процедури за подаване на жалби от потребители, изисква от компаниите да разкриват своите практики за управление на съдържанието и данните и да публикуват обширен „доклад за прозрачност“ на всеки две години.

Законът се прилага за платформи с повече от 50 милиона потребители месечно – праг, който изключва консервативни сайтове за социални медии като Parler и Gab.

Законът на Флорида включва дузина основни разпоредби, включително изискването платформите да предоставят „задълбочена обстановка“ за всяко решение на модериране на съдържание. Единадесетият съдебен окръг нарича тази разпоредба „особено обременителна“.

Законът също така забранява на платформите да забраняват политически кандидати или „журналистически предприятия“. Както и в Тексас, законът във Флорида се прилага само за най-големите компании за социалните медии.

Флорида има подкрепата на бившия президент Доналд Тръмп. Той е подал кратък доклад, в който настоява Върховният съд да подкрепи разпоредбите, които изискват платформите да публикуват своите стандарти и да прилагат правилата си „по последователен начин“.

 

М. Л.

Свят