Арменската общност у нас протестира заради събитията в Арцах/Нагорни Карабах

  • 01.10.2023
  • БНР/novini247.com
Момент от протеста на арменската общност у нас пред Дома на Европа в София. Снимка: bntnews.bg

Много представители на арменската общност в България протестираха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София заради събитията в Арцах, както в Армения наричат Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си след военна операция на Азербайджан.

Демонстрацията пред Дома на Европа в столицата, която започна в 13:00 часа, е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове из целия континент, предимно пред арменските храмове в съответните страни. У нас освен в София, такива протести имаше и пред хрмовете в Пловдив, Бургас и Варна, а в Русе проявата беше пред местната община.

"Основното послание е да няма повече жертви", заяви участвалият в митинга в София Мери Балян, цитиран от БНР. Събралите се пред Дома на Европа представители на арменската общност определиха събитията в Арцах като етническото прочистване на арменското население от страна на азебрайджанските власти. Мери Балян заяви: "Европейският съюз има някакви лостове, с които може да оказва влияние върху Азербайджан". Сред плакатите пред Дома на Европа имаше и такъв, на който пишеше: "Стоп на пропагандата на Азербайджан".

Над 100 000 бежанци от анклава вече са в Армения, след като Азербайджан установи пълен контрол над областта. 

"Армения остана без защитник". "Най-трагичното е, че ние на тази област имаме безкрайно много артефакти, катедрали, прочутите арменски хачкарове, каменните кръстове, ако светът не направи нищо, всичко това ще бъде унищожено от Азербайджан". "Голяма част от хората страдат, това е недопустимо в нашия век, да се случват такива неща". Такива мнения споделиха пред репортер на БНР участници в протеста в София.

Сред тях беше и композиторът Хайгашот Агасян, който каза: "Европа - поне тя да удари по масата и да каже: стига! Умират млади хора, да обърнат внимание на Армения, както обръщат внимание на Украйна".

В Русе арменци се събраха на митинг пред сградата на общината, за да подкрепят сънародниците си от Арцах.
Точно в 13:00 ч бе прочетена декларация-обръщение към лидерите на Европейския съюз и Великите сили, в която се настоява да се прекратят военните действия и да се даде възможност на населението в спорната територия да запази културната си и етническа идентичност. Така русенските арменци се включиха в инициативата "Европейци за Арцах", която обедини арменци в повече от 500 европейски обществени структури.

"Знаете, че войната не се печели на фронта, ние просто нямахме какво да предложим на Великите сили. И затова Армения, както винаги, остана самичка. Арцах принадлежи на Азербайджан точно толкова, колкото Йерусалим принадлежи на Палестина", каза отец Дирайр Хадавян, който е духовник на близо 1000 арменски семейства в Русе.

На 1 октомври от 13 ч. манифестации бяха организирани и в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други, посочва novini247.com.

 

Панорама