Миньори и енергетици продължават с протестните блокади, обмислят и други действия

  • 01.10.2023
  • glasove.com
Миньори и енергетици продължават блокадите. Снимка: БТА

Срещата, която премиерът Николай Денков очакваше да проведе днес в Министерския съвет от 16 часа с протестиращите миньори и енергетици се провали. Министър-председателят получи отказ от страна на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Представителите на ресорните федерации също отказваха разговорите.

Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които включват идеи на правителството каква икономика да се развива там след затварянето на мините и ТЕЦ-овете. Кабинетът одобри плановете в петък и ги изпрати на Европейската комисия в Брюксел, откъдето се очаква финансова помощ за енергийния преход, пише glasove.com.

След неуспешните преговори между енергийния министър Румен Радев и протестиращите миньори и енергетици в събота привечер на 208-ия километър от магистрала "Тракия", в неделя техният протест се разрасна. Останаха затворени магистрала "Тракия" в двете посоки на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-Димитровград, както и подбалканският път София - Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода на републиката, който също е затворен с два "прозореца" - неделя между 16 и 20 часа и в понеделник от 6 до 10 часа сутринта. Новото е, че в неделя протестиращите блокираха и пътя Раднево - Нова Загора на източния изход на миньорския град, както и за кратко - изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути: за пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода"; за пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация е налична на интернет страницата на агенция "Пътна инфраструктура".

Утре (в понеделник, 2 октомври) в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ "Бобов дол", като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала "Струма". Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът от ТЕЦ "Бобов дол" Иво Димитров посочи: "Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре нови неща - ще видим в София ли ще е, тука ли пак започваме, но вече говорим да по-мащабни неща."

Протестът и днес, както и вчера, е предупредителен, но стачната готовност остава, са категорични миньорите и енергетиците: "Девет години ми остават до пенсия. Какво правя с тези девет години при положение, че ни затворят? Кой ще ме наеме като нов работник някъде? В коя сфера?"

"Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То вече единствено в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има", споделиха енергетиците.

В протеста участваха и директорите на най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мин индъстри" Здравец Евтимов и на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев:

"Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и не се върнат плановете за преразглеждане, тъй като, знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени", заяви Здравец Евтимов.

 

Панорама