На 2 и 3 октомври е кулминацията на честванията за 135-годишнината на СУ "Св. Климент Охридски"

  • 02.10.2023
  • БТА
  • Димитрина Ветова

На 2 и 3 октомври е кулминацията на честванията, с които Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" - най-старото висше училище в България, отбелязва своята 135-годишнина. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

"В празничната за Алма матер година за пореден път ще напомним на днешна България, че академичната идея и академичната общност винаги ще бъдат стожер на общественото развитие и напредък. В този ден преподавателите, студентите и служителите ще демонстрират авторитета на една институция и достойнството на една общност. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общност има привилегията да заяви публично, че образованието е един от най-важните приоритети на днешна България и очаква ясни знаци, че е чута и разбрана, а справедливите очаквания - удовлетворени", отбелязват от СУ.

Откриването на академичната година ще започне на 2 октомври с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 10:00 ч. от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година, съобщава БТА.

Празничното шествие, начело на което ще застанат ректорското ръководство и Академичният съвет, ще премине по маршрута: бул."Васил Левски" - бул. "Цар Освободител" - ул. "Г. С. Раковски" - ул. "Оборище" - площад "Св. Александър Невски".

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви, и на Паметника на Незнайния воин.

В 10:45 ч. на площад "Св. Александър Невски" ще започне церемонията по откриването на 135-ата академична учебна година на Софийския университет.

Гост на празника на Алма матер ще бъде президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Сорин Кострейе. В шествието ще се включат и ученици и преподаватели от двата лицея към Софийския университет - Националната гимназия за древни езици и култури, и Националната природо-математическа гимназия, както и духов оркестър и мажоретен състав към Първа английска езикова гимназия.

На 3 октомври от 18:00 ч. в зала "България" ще се състои тържественото честване на 135-годишнината от създаването на Софийския университет. Ще има и концерт на камерния ансамбъл "Софийски солисти", под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Панорама