Катерина Хапсали припомни емблематичното списание "Тема" по повод 22 г. от старта му

  • 01.10.2023
  • Фейсбук
Фрагмент от корица на списание "Тема" отпреди 10 години, която и днес би била изключително актуална

На 1 октомври 2001 година стартира оставилото ярка следа в българската журналистика седмично политическо и културно списание "ТЕМА". През 14-те години на живота си - докато бе спряно през 2015 г., то често бе наричано "българския ТАЙМ", като белег за качество и ниво.

Предлагаме тук написато днес за "ТЕМА" от една от основателките му, известната писателка Катерина Хапсали, която през 2001-ва все още бе популярна повече като журналистката Катерина Запрянова. Тя е дъщеря на създателя и главния редактор на "ТЕМА" Валери Запрянов. Ето какво споделя тя на своя профил във Фейсбук:

"Стартирахме преди точно 22 години. И до днес твърдя, че ТЕМА беше най-доброто списание на пазара.
Имах респектиращо талантливи колеги (един от тях, на снимката, е баща ми. :) )

Отношението към мен беше най-строго и педантично, разбира се (знаете мАкедонския принцип “дете се целува само докато спи”) и само аз си знам колко пъти брутално са ми връщани текстове за нов лийд или финал, и с какъв ужас съм влизала “в кабинета на шефа”, очаквайки да бъде разкостена моя статия.

Убийствено добра школа. Най-добрата.

Никога в редакцията не чух думата “Браво”, да не взема да се разглезя, нали, но мечът ми бе изкован, а доспехите - стегнати.

Липсва ми онази журналистика, в която истината и стилът на писане трябваше да бъдат безкомпромисни и да гонят най-високата летва.

И се радвам, че имах уникалния шанс да попия точно от това писане, което просто няма къде другаде да научиш."


 

България