Конференция в София ще обсъди демографската криза като цена на неравенствата

  • 02.10.2023
  • СБЖ

Дискусията се организира от Форума за прогресивни леви решения и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Ще се проведе на 6 октомври от 10 часа в Sofia Event Center в МОЛ "Парадайс", етаж 3. Инициатори на проявата са българските евродепутати социалисти Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова, Иво Христов.

Темата на конференцията е формулирана така: "Готови за бъдещето? Демографската криза - цената на неравенствата". Ето какво пишат оргнзаторите в съобщението за събитието, разпратено до медиите:

Светът, ние и бъдещите поколения ще живеем в трансформации. Битката ще е за ресурси. Най-вече – за човешки ресурси. Демографската трансформация вече беше оценена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа, с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход.

През 2050 г. 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. А демографската картина на Стария континент днес, ще е снимката на света утре – намаляваща раждаемост, застаряващо население, скърцащи социални системи, все по-труден достъп до качествено образование. Очаква се пикът на човечеството да е през 2065 г. – 11 млрд. хора на планетата.

Ако това Ви звучи апокалиптично, струва си да отбележим, че у нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто.

Не можем да останем безразлични. Голяма част от мерките, които днес въвеждаме, са временни и палиативни. Нужни са задълбочен дебат и всеобхватна промяна в общественото мнение, кардинални хоризонтални решения в бюджета, икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е темата да стане приоритет на ниво президент, министър-председател и Народно събрание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни стратегия за справянето с демографската катастрофа, така че всяко следващо правителство да следва начертания път, за да я има България.

Като прогресивни леви хора смятаме, че поставянето на темата в националистически контекст е безотговорно към следващите поколения. Да, в страната ни има тежки икономически, социални, регионални и информационни неравенства. Заплетени в кризите на днешния ден, с все повече трудности на хоризонта, лесно можем да помислим, че светлината в края на тунела е изгаснала. Но е въпрос на отговорност и избор да направим социална промяна сега – знаейки, че е спешна и плашеща, но все пак – още възможна.

Ако и Вие мислите като нас, елате да поспорим и да предложим решения за демографските проблеми пред страната, както и мерки в Бюджет’2024 на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ на 6 октомври, от 10.00 часа, в София Ивент Център (Мол „Парадайс“, ет. 3). Входът е свободен.

Програмата предвижда следните изказвания на откриването на конференцията:

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

Сергей Станишев, член на ЕП от групата на С&Д

Петър Витанов, член на ЕП от групата на С&Д

Рована Плъмб, вицепрезидент на Групата на Прогресивния алианс на С&Д в ЕП

Димитър Ганев, ТРЕНД

Модератор: Елена Йончева, член на ЕП от групата на С&Д

Ето и ораторите в първия панел на форума под надслова "Демографската картина в числа и прогнози - България'2050":

Доц. д-р Георги Бърдаров, замeстник-декан на Геолого-географския факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Гл. асистент д-р Борис Казаков, Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН, департамент „География”

Антоанета Иванова, председател на УС на Национална мрежа за децата

Цветелина Пенкова, член на ЕП от групата на С&Д

Димитър Бранков, съветник на председателя на БСК

Любослав Костов, вицепрезидент на КНСБ, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ

Чавдар Найденов, социолог

Модератор: Д-р Калоян Паргов, председател на УС на СИНПИ

Във втория панел, озаглавен "Решения за бъдещето в здравеопазването и образованието", ще говорят следните участници:

Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“

Д-р Мефтуне Шефкетова, ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда

Д-р Александър Кобаков, началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „Света София“

Проф. д-р Милена Георгиева, Институт по молекулярна биология, БАН

Христо Монов, Дружество на психолозите в България

Йорданка Бенова-Ананиева, заместник-кмет на община Бургас

Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник

Модератор: Д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, министър на здравеопазването (2013-2013), член на Експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването


 

Панорама