Елена Кодинова за сутрешните блокове и ютюбърите

  • 03.10.2023
  • Фейсбук
  • Елена Кодинова

Препечатваме коментар във Фейсбук на известната журналистка Елена Кодинова, оттеглила се от няколко години от активно упражняване на професията и отдала се главно на преводаческа дейност, но запазила острия си журналистически поглед.

Ето какво написа Елена Кодинова на своя профил във Фейсбук:

Покрай сутрешните блокове, които въртя в момента, докато си пия кафето, се присетих, че:
 
От личен опит зная, че за да направиш и гениално, и адски тъпо предаване, се разхищават еднакви количества човекочаса, нерви, сълзи, сополи - даже за тъпите понякога повече. Хората, които ги създават, през 10 минути са пред инфаркт, инсулт, нервен срив, просрочване на кредита и развод. Като ревнеше преди някоя, че нещо не се получава и светът свършва, все повтарях: "Спокойно бе, не лекуваме рак. Нищо фатално не е станало."
 
И тези, които правят гениалните предавания, и тези, които правят тъпите, живеят с усещането, че са адски важни личности и вършат много необходима обществено-полезна работа.
 
А ютюбърите лежерно си бъбрят от мазетата, може да са малко неугледни и аматьорски, но поне са искрени, не им дреме от канцелиране и кредитите им отдавна са просрочени. И всички вече гледаме и слушаме само тях, защото така се спасяваме от тревожността, която ни предизвиква "единствено правилната гледна точка", Папионката, Дайнов, Косьо Вълков и сие.
 
Та днес си причинявам професионална тв журналистика и ми се върти един куплет на депутата Христо (който, апропо, от плакатно момче на Промяната рязко се превърна в безмълвен призрак - ходи ли на работа изобщо?):
 
"Само Господ,може да ме съди."
Има недостиг на животновъди.
 
Гласът на журналистите