Вера Йоурова: Законодателният акт предвижда обществените медии да не бъдат еднопартиен пропаганден рупор

  • 03.10.2023
  • БТА
Вера Йоурова. Снимка: Архив

Новото законодателство на ЕС - Актът за свободата на медиите, предвижда обществените медии да не се превръщат в еднопартиен пропаганден рупор. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в дебат в Европейския парламент в Страсбург. Тя изрази очакване законопроектът да бъде приет до края на годината.

Натискът при изготвянето на законопроекта беше огромен, посочи Йоурова, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че новите правила може да доведат до съвсем различни условия за работа на европейските медии и те да процъфтяват и да бъдат здрав стълб на европейската демокрация. Медиите не са обикновен участник в единния европейски пазар, ролята им за демокрацията е очевидна, отбеляза зам.-председателят на ЕК.

Искаме за първи път в закон да включим правилата, че държавата не може да се намесва в редакционното съдържание; че журналистите не може да бъдат шпионирани затова, че вършат работата си; искаме да повишим прозрачността при медийната собственост и за предоставяната от държавата реклама, добави Йоурова.

 

М.Л.

 

Свят