Задържаха за разпит известната турска телевизионна журналистка Айшенур Арслан

  • 03.10.2023
  • БТА
Айшенур Арслан. Снимки: DHA

Известната турска журналистка от опозиционния телевизионен канал Халк ТВ Айшенур Арслан бе задържана за разпит в полицията във връзка с неин коментар в предаване за самоубийствения бомбен атентат, който бе извършен в неделя в Анкара.

Журналистката е дала показания и след приключване на разпита е била освободена, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

Във въпросния коментар на живо в неделя сутринта в авторското си предаване журналистката изказала съмнение за действията на силите по сигурността по обезвреждането на атентаторите. „Този ​​човек, терористът, за когото се твърди, че се е взривил, може би не е знаел, че експлозивът върху него или в колата му е с дистанционно управление. Защото е толкова безсмислено... Не можеш да дойдеш и да умреш, без да направиш нищо, без да направиш каквото и да е. Ако питате мен има противоречия...“, казала тя.

В същото изказване Айшенур Арслан изразила недоверие в достоверността на информацията за убития собственик на автомобила от град Кайсери, с който терористите пристигнали в Анкара.

Председателят на Съвета за електронни медии Ебубекир Шахин в писмено изявление съобщи, че медийният регулатор е започнал разследване на въпросното предаване.

Ръководството на  Халк ТВ обяви, че предаването е било свалено от програмната схема на телевизията.

„Като медия отдаваме голямо значение на различията в свободата на словото за утвърждаването на демокрацията у нас. Ние не сме и няма да отстъпим от отразяването на различни гласове и опозиционни позиции на нашия екран, въпреки всякакви наказания и натиск, за което плащаме висока цена. (...) Единствената наша червена линия по този въпрос е неделимата цялост на Република Турция, основана от великия лидер Мустафа Кемал Ататюрк и неговите другари по оръжие. Халк ТВ безусловно подкрепя борбата срещу тероризма, водена от нашите сили за сигурност в този контекст”, се посочва в изявление на ръководството на канала, който се разграничи от изказването на Айшенур Арслан.

 “Злополучните думи, излъчени на живо (...), надхвърлят границите на позицията и принципите на Халк ТВ, за които споменахме. Поради тази причина със съжаление съобщаваме на обществеността, че решихме да прекратим програмата", завършва съобщението.

Айшенур Арслан е известна като един от най-яростните критици както на правителството, така и на ръководството на основната опозиционна Народнорепубликанска партия. 

М. Л.

Свят