Иранската журналистка и активистка Наргес Мохамеди спечели Нобеловата награда за мир

  • 06.10.2023
  • БНТ/Ройтерс/ВВС / CNN
Наргес Мохамеди. Снимка: ЕПА

Тазгодишният победител на Нобеловата награда за мир е иранската журналистка и активистка Наргес Мохамеди. Тя е известна с битката си срещу смъртното наказание в Иран.

Наргес Мохамеди е прекарала години в затвора и е изтърпяла множество изтезания заради обвинения в пропаганда срещу политическата система в Иран, информира БНТ.

Норвежкият Нобелов комитет й присъди престижното отличие за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран.

Коя е тя?

Наргес Сафие Мохамади е иранска журналистка и активистка за правата на човека и вицепрезидент на Центъра за защитници на правата на човека, ръководена от друг лауреат на Нобелова награда за мир - Ширин Ебади.

През май 2016 г. тя беше осъдена в Техеран на 16 години затвор за създаване и управление на „движение за правата на човека, което се бори за премахване на смъртното наказание“. През 2022 г. Мохамади беше включена в списъка на BBC 100 Women за стоте най-влиятелни жени в света, припомня сайтът на  ВВС.

Родената в Ирак Наргес Мохамади получава образованието си в Международния университет Имам Хомейни, от където получава диплома по физика и става професионален инженер. Още по време на учението си, тя пише статии в подкрепа на правата на жените в студентския вестник и е арестувана на две срещи на политическата студентска група, в която членува.

Носителката на Нобеловата награда за мир продължи да работи като журналист за няколко реформаторски вестника и публикува книга с политически есета, озаглавена „Реформите, стратегията и тактиката“. През 2003 г. тя се присъединява към Центъра за защитници на човешките права, ръководен от лауреата на Нобелова награда за мир Ширин Ебади, а по-късно става вицепрезидент на организацията.

През 1999 г. тя се омъжва за колегата си журналист Таги Рахмани, който не след дълго беше арестуван за първи път. Рахмани се премества във Франция през 2012 г., след като е излежал общо 14 години затвор, но Мохамади остава, за да продължи работата си в Иран.

Голяма част от живота си тя е прекарала по съдилища, арести и затвори, основно заради критики към иранското правителство. През 2010 докато е зад решетките, здравето на Мохамади се влошава и тя развива заболяване, подобно на епилепсия, което я кара периодично да губи мускулен контрол.

През май 2016 е осъдена на 16 години затвор заради "основаването на нелегална организация", но е пусната на свобода през октомври 2020 след намаляване на присъдата ѝ, съобщава CNN.

Наргес Мохамади прекарва на свобода времето между октомври 2020 и май 2021, когато получава поредната жестока присъда - две години и половина затвор и 80 удара с камшик заради "пропаганда срещу политическата система" в Иран, "клевета" и "въстание срещу администрацията на затвора".

Днес Нобеловият комитет обяви, че се надява Иран да освободи Мохамади, за да може тя да получи наградата си този декември, предаде Франс прес, като се позова на председателката на комитета Берит Райс-Андерсен.

"Ако иранските власти вземат правилното решение, те ще я освободят, за да може да присъства на връчването на тази награда, на което всички ние се надяваме", каза Райс-Андерсен.

Междувременно Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че връчването на Нобеловата награда за мир на намиращата в затвора активистка насочва вниманието към смелостта и решимостта на иранските жени, предаде Ройтерс.

Според информацията на Ройтерс, приветствайки Мохамади като "Борец за свобода", ръководителят на Норвежкия Нобелов комитет започна речта си, като каза на фарси думите:" жена, живот, свобода" - един от лозунгите на протестите срещу иранското правителство.

 

М.Л.

Свят