Махса Амини получи посмъртно наградата “Сахаров" на Европарламента

  • 19.10.2023
  • ЕП
Махса Амини. Снимка: ЕПА

Махса Амини и движението в Иран бяха удостоени с тазгодишната награда "Сахаров". Това е най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

22-годишната Амини почина в Техеран миналата година докато беше в ареста на нравствена полиция заради предполагаемо нарушение на правилата за носене на хиджаб. Тя и движението зародило се след погребението ѝ бяха номинирани от трите най-големи партии в парламента - Европейската народна партия, Социалистите и демократите и Renew Europe, съобщи сайът на Европарламента.

"Бруталното убийство" на Амини "бележи повратна точка", заяви Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, при обявяването на победителите на 19 октомври.

"То предизвика движение, водено от жени, което влиза в историята. Светът й скандира "Жени, живот, свобода" - три думи, които се превърнаха в обединяващ вик за всички, които се борят за равенство, за достойнство и свобода в Иран", каза тя.

Мецола добави, че наградата отдава "почит на смелите и непокорни жени, мъже и млади хора в Иран, които, въпреки че са подложени на все по-голям натиск, водят борбата за промяна".

Смъртта на Амини през септември 2022 г. предизвика антиправителствени протести в Иран, които се смятат за най-голямата заплаха за ислямското правителство след революцията от 1979 г.

Властите отговориха на вълненията с репресии срещу демонстрациите, в резултат на които загинаха стотици хора, а хиляди бяха ранени.

Неотдавна беше съобщено, че 16-годишната гимназистка Армита Гараванд е била нападната от полицията в метрото на Техеран на 1 октомври, защото не е носела хиджаб или ислямски шал на главата. От предполагаемото нападение в метрото на Техеран тя е в кома.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Наречена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, тя е учредена през 1988 г., за да отличава лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи, и се присъжда със сумата от 50 000 евро (53 000 долара).

По-рано през октомври движението за правата на жените в Иран беше оценено и от Нобеловия комитет, който присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на намиращата се в затвор иранска активистка за правата на жените Наргес Мохамади. Комитетът призна стотиците хиляди хора, които "демонстрираха срещу политиката на теократичния режим на Иран, насочена към дискриминация и потисничество на жените".

 

М.Л.

Свят