Работещи в БНР също участваха в днешния повсеместен протест заради ниско финансиране на културта

  • 01.11.2023
  • БНР
Момент от днешния протест пред БНР. Снимка: КНСБ

Хора, работещи в културни институции от цялата страна излязоха на повсеместен протест днес, в Деня на народните будители, заради ниското финансиране на културата, включително заради ниските заплати на заетите в този сектор. Зад протестите застанаха федерациите "Култура" на двете най-големи синдикални централи в страната - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Към протеста се присъединиха и работещи в Българското национално радио (БНР), които си напрвиха и снимка пред сградата на общественото радио.

В София най-много протестиращи се събраха па площад "Славейков", пред Столична библиотека, където протестът започна в 12 часа на обяд. Бяха отправени искания за увеличение на средствата за сектора, включително и на унизително ниските заплати. Площадът бе изпълнен от хора, работещи в различни институции - музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, БНР, държавната Агенция „Архиви", Българската национална филмотека и други, включително и студенти от НАТФИЗ, предаде БНР.

Исканията в 12 точки, които сайтът на СБЖ вече публикува, още миналата седмица бяха изпратени до президента, до премиера, до депутатите, до министрите на финансите и на културата. Част от исканията на протестиращите в сферата на културата - работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор за новините.

КНСБ иска 86 млн. лв. повече ръст на заплатите в сферата на културата в Бюджет 2024. Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов коментира, че заделените средства са 0,4% от БВП за 2023 г., а трябва да бъдат увеличени от 800 млн. лв. до 2 млрд. лв. от 1 януари 2024 г..

По този повод председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза, цитиран от БНР: "Цялата културна индустрия връща в бюджета на държавата, в БВП, около 5-6 процента, а получаваме за сметка на това 0,4 процента. Знаете ли, заради ниските заплати, които получават в извънстоличните театри, все повече младите колеги, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър. Заплатите в провинцията са унизителни, не ами... Те и в София са такива, да. Съвсем скоро в извънстоличните театри аз ви уверявам, че няма да има кой да играе".

 

България