Иранската журналистка и Нобелов лауреат Наргес Мохамади започна гладна стачка в затвора

  • 06.11.2023
  • СБЖ/БНР/ВВС
Наргес Мохамади. Снимка: ЕПА

Отличената с Нобелова награда за мир за 2023 година иранската журнаилстка и гражданска активистка Наргес Мохамади е започнала гладна стачка в затвора.

Мохамади протестира срещу ограниченията за достъп до медицинска помощ за нея и други затворнички и задължението жените в Иран да носят хиджаб, за което сайтът на СБЖ вече ви информира.

От семейство ѝ изразиха загриженост за нейното здравословно състояние, съобщава и БНР.

Миналата седмица, както информира ВВС, иранските затворнически власти блокираха прехвърлянето в болница на нуждаещата се от спешно лечение Мохамади.

В неделя "директорът на затвора обяви, че в съответствие със заповедта на висшестоящите органи е забранено да я изпрати в кардиологична болница, ако тя не носи хиджаб, и така прехвърлянето ѝ в лечебното заведение беше отменено за втори път", оплака се семейството ѝ снощи в публикация в "Инстаграм".

Да припомним, че нейното интервю, дадено зад решетките на АФП на 14 септември т.г. обиколи света за часове, за което веднага ви информира и сайтът на СБЖ. В него тя признава, че няма почти никакви изгледи да излезе на свобода, но това не може да я сломи. А най-голяматай мъка е, че е разделена със съпруга си и децата си. Но „Правителството не успя да сломи протестите на народа на Иран“, каза тя пред АФП през септември в писмени отговори от затвора Евин в Техеран, където е задържана, описвайки протестната вълна като „необратима“.

 

М. Л.