Избрани творби от колекцията на СУ в галерията "Виваком арт хол"

  • 16.11.2023
  • БТА
  • Димитрина Ветова
Избрани творби от колекцията на Софийския университет могат да се видят в галерията "Виваком арт хол". Снимка: СУ

В галерията "Виваком арт хол" днес ще бъде открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище.

Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи, съобщава БТА. До 2 декември 2023 г. посетителите на галерията ще имат възможността да са сред първите, разгледали оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Представената извадка от съвременно българско изкуство, която ще бъде показана в галерията, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия 20-и век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на 20-и век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов, и на Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Изложбата представя творби, които са живопис на: Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и на други. Включени са също графика и рисунки на Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и на други.

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100-годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство, налага създаването през 1998 г. на фонд "Изкуство", а година по-късно и на университетската галерия "Алма Матер". 

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини, но е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии, отбелязват от висшето училище.