Румен Радев: Внушителният летопис на 110-годишния СБП носи културния код на нацията

  • 17.11.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Президентът отправи поздравителни думи към СБП. Снимка: Къдринка Къдринова

110-ата годишнина от основаването на Съюза на бългрските писатели (СБП) бе отбелязана тържествено на 16 ноември вечерта в голямата зала на Централния военен клуб в София. Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев, който също присъства на честването заедно със съпругата си Десислава Радева.

Като тържество на българския дух определи достойно изминатия път на писателската организация председателят на СБП Боян Ангелов в своето слово.

Той припомни, че Съюзът е създаден от 19 млади български офицери и писатели преди 110 години, след Междусъюзническата война, когато България е застрашена от разпад. Основателите, сред които са Теодор Траянов и Иван Андрейчин, се събират през септември 1913 г., който е месец на национален траур, в сградата на градското казино.

„Преди това са се обърнали към корифеите в българската литература, за да ги поканят за почетни членове. В листата на първо място е Иван Вазов“, изтъкна Боян Ангелов, допълвйки, че по-късно Вазов става и почетен председател на Съюза. А сред останалите писатели, съгласили се още в началото да бъдат почетни членове на СБП, са Кръстьо Кръстев, Александър Теодоров-Балан, Антон Страшимиров, Тодор Влайков – „хора, доказали патриотизма си със своите творчество и гражданска позиция”.

Боян Ангелов съобщи, че днес в СБП членуват над 800 твърци на словото. „Ние сме първото писателско сдружение в Европа”, подчерта той и отбеляза, че организацията е колективен член на Съюза на европейските писатели.

С приветствени думи към събралите се във Военния клуб се обърна и президентът Румен Радев, който подчерта: „Чест е за мен да приветствам всички вас, пазителите на светлите традиции на една от най-старите и уважавани творчески организации в България”.

Държавният глава изтъкна още, че със своята 110-годишна история СБП става едновременно творческо средище и представителна организация на поети, писатели и публицисти, а редица негови членове са се превърнали в истински духовни и културни институции.

„Внушителният летопис на организацията е не само свидетел на времето и събитията, на творческото израстване на поколения даровити творци. Той носи най-важното – културния код на нацията, идентичността и ценностите, въжделенията и надеждите, страданията и жертвите, ентусиазма и устрема, белязали пътя на нашия народ към свободата, просветата, себеутвърждаването и духовното извисяване,” изтъкна Румен Радев.

Президентът подчерта, обръщайки се към членовете на СБП: „Вашата мисия днес е не по-малко значима, отколкото преди 110 години. Днес – в един свят на разпадащи се ценности и загуба на идентичност мисията на българските писатели е да изграждат устойчива духовна и културна среда, която да пази и развива таланта. Да го прави много по-достъпен за хората и най-вече за младото поколение българи, да ни прави съпричастни с миналото, адекватни на съвремието и ангажирани с него и гледащи в бъдещето”.

Румен Радев наблегна: „Наш дълг – на държавата и на цялото общество, е да подкрепяме вас в тези нелеки времена за българската култура. Зщото културта, словото, идеята и ценностите са спойващите елементи на нашата нация.”
Президентът изрази радост, че на честването присъстват „толкова много предствители на чужди и наши културни и обществени институции, което е истинското доказателство за заслужения авторитет на българския писател.”

Държавният глава пожела на творците на словото все така да носят „разкоша, размаха и живата изразитост на българския език“, цитирайки част от стихотворението „Българският език“ на почетния председател на писателската организация Иван Вазов.

С поздрвителни думи към СБП се обърна и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която нрече литературата „основния стълб на нашата национална сигурност, основният темел на нашата държава”. Тя отбеляза още: „Казват, че писателите са съвестта на човечеството. Вероятно затова историята на Съюза на българските писатели е така вдъхновяваща, така вълнуваща, така богато емоционална, понякога драматична“. Амелия Гешева насърчи писателите да продължават да носят втлина сред народа и призова в края на притествитео си: „Вдъхновявайт ни, защото нашето общество се нуждае от вашата духовна сила днес”.

Поздравителен адрес до СБП и юбилеен златен медал от Синдиката на българските учители (СБУ) бе връчен на председателя на Съюза Боян Ангелов от Десисава Василева – от името на председателката на СБУ Янка Такева.

Боян Ангелов получи и плакет „Златно перо” с грамота по повод юбилея от председателката на УС на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова. Тя започна изказването си с благодарност, че СБП и СБЖ винаги са вървели „рамо до рамо в битката за чистото слово, за свободната мисъл и за нашата родна духовност”. Тодорова напомни, че догодина ще се чества и още един знаков юбилей – 130 г. от създаването на организирано журналистическо движение в България, тръгнало от първия „журналистическо-списателски събор”, очертал и общия път на журналисти и писатели.

Председателката на СБЖ отбеляза, че двата съюза – СБП и СБЖ, ще продължат да полагат усилия и за постигане на по-добро материално положение на своите членове, както е било записано и в документите още на онзи първи „журналистическо-списателски събор”, макар че е тъжно и 130 години по-късно този проблем все още да стои преди журналисти и писатели. „Заедно продължаваме напред!” – заяви Снежана Тодорова.

Бе обявено, че до СБП са изпратили поздравителни адреси и министъраът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, директоръта на Столичната библиотека Юлия Цинзова и др. 

Поетесата и писателка Анжела Димчева, която е и международен и прессекретар на СБП, разказа пред публиката и за други събития, включени в двудневното честване на 110-гозишнината на СБП. На 15 ноември пред Народния театър „Иван Вазов” е открита изложба, посветена на юбилея и историята на Съюза. А в музей-галерия „Анел“ е представена поетичната антология „София – златото на думите“. 45-имата поети, чиито стихове са включени в антологията, са чели свои творби. Анжела Димчева изказа благодарност на зам.-кмета на София Мирослав Боршош, който е отпуснал средства от Столична община, за да бъде подготвена и отпечатана тази антология в рекордно кратки срокове – само за три седмици. В трите раздела на книгата са представени класици, съвременни творци и чуждестранни автори. Включени са и интересни снимки от Литературния музей на София, на чийто директор Атанас Капралов също бе изказана благодарност.

В следобедните часове на 16 ноември, преди честването във Воениня клуб, в Бълггарския културен център в София е бил организиран и семинар „Международни траектории на българската литература“ с участието на писатели от чужбина, съобщи също Анжела Димчева.

След това водещата вечерта – актрисата Ирен Кривошева, прочете три стихотворения от „София – златото на думите”, а още три представи поетът, фолклорист и директор на Центъра за българска култура „Елисавета Багряна” в Кипър.Добрин Добрев Финиотис.

Излъчен бе и документален филм с откровения на известни български писатели и поети.

Вечерта завърши на по чаша вино и на вдъхновени разговори между многобройните хора на духа, събрани от празничния юбилей.

 

© СБЖ