Ценно дарение получи музеят в Харманли – брой на сп. „Читалище“ от 1873 г.

  • 17.11.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Историческият музей в Харманли се обогати с ценно дарение - книжка 10 на списание „Читалище“ от 1873 г., в която е публикувана поемата на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата“. Тя е част от личния архив на покойния краевед Златан Петров. Той посвети живота си на създаването на харманлийската музейна сбирка, прераснала по-късно в музей, и на търсене на неоспорими доказателства, че Изворът на Белоногата, известен в миналото като Ак балдър чешмеси, е на 4 км източно от Харманли.

Дарението послучай 150 години от първото издание на Славейковата поема бе връчено от Лиляна Златанова, дъщеря на Златан Петров. Харманли ви благодари от сърце, на вас и на вашето семейство за това, че сте достойни наследници на един родолюбец и общественик, отдал живота си за доказване и съхраняване на историческата памет, каза директорът на музея проф. д-р Цонка Каснакова.

Списанието стана експонат във временната изложба, уредена в музея „Златан Петров – краеведът, музейникът, общественикът, родолюбецът“ . Подредени са документи, снимки, публикации, свързани със събирателска дейност, теренни обхождания на археологически обекти,подреждане на сбирката, проучване на материалните свидетелства и реставрирането им в годините на полагане основите на днешния музей.

Панорама