Десетки журналисти протестираха в Скопие след присъда срещу Лабораторията за разследващи репортажи

  • 17.11.2023
  • БТА

„Правото на гражданите пред интересите на силните“ е мотото на протеста, организиран от Сдружението на журналистите в Северна Македония и Независимия синдикат на журналистите и медийните работници, който днес събра десетки журналисти от различни медии в страната пред Основния граждански съд в Скопие.

Поводът за протеста е решението на съда по дело за клевета срещу Лабораторията за разследващи репортажи и главния редактор на журналистическия екип на Лабораторията, в което се оспорва статута на журналистите в нея и се твърди, че Лабораторията „не е средство за масова информация по Закона за медиите” и „неговите членове нямат статут на журналисти, нито могат да правят публицистични предавания с цел информиране на обществото, или да се занимават с разследваща журналистика и да публикуват разследванията си в средствата за масова информация.

В конкретния случай става въпрос за разследване, излъчено през май 2021 г. по МРТ, но разследвания на журналистите от Лабораторията се публикуват в различни медии в страната, информира БТА .

„Няма да мълчим”, „Цензори в името на силните“, „Ние не сме джубокс, а журналисти“, бяха част от посланията, които журналистите, които се събраха пред съда отправиха и поставиха пред сградата плоча с надпис "Цензор на годината".

Според Сдружението на журналистите и Независимия синдикат на журналистите и медийните работници присъдата за клевета, която Лабораторията за разследващи репортажи получи, може да бъде опасен прецедент. 

Лабораторията за разследващи репортажи е медийна организация с нестопанска цел, създадена пред 2017 г., чиито репортажи се фокусират върху корупцията, престъпността и доброто управление. Тя е създадена с подкрепата на „Международен проект за разследване на организирана престъпност и корупция“, а репортажите й са публикувани в различни медии не само в Северна Македония. 

След едно от разследванията на екипа на лабораторията през миналата година прокуратурата в Северна Македония повдигна обвинение срещу един от известните лекари и собственик на голяма клиника в Скопие за измама на пациенти по време на пандемията Ковид-19. 

 

 

М. Л.