Класираха 10-те най-богати издателства за 2023 г. в Германия. Първа е фамилията Мон

  • 17.11.2023
  • newsroom.de
Първенците по медийно богатство Лиз и Кристоф Мон. Снимка: newsroom.de

Германското списание „Мениджър“ обяви 500-те най-богати хора в страната за 2023 година. Порталът за журналистика "Кress pro" анализира списъка и установи, че седем от десетте най-богати издателски фамилии и медийни предприемачи са успели да увеличат богатството си през последните дванадесет месеца, пише newsroom.de.

Според оценките, семейство Лиз и Кристоф Мон, собственици на издателство „Бертелсман“, значително е увеличило активите си със 700 милиона евро до 7 милиарда евро, сочи newsroom.de. В общия списък от 500 богаташи Мон са на 28-мо място. Явно собствениците на медийната компания отлично използват смелия курс на главния си изпълнителен директор Томас Рабе, който е критикуван в индустрията, но успя значително да увеличи печалбите на международната група.

Списъкът показва, че Фриде Шпрингер и Матиас Дьопфнер от „Аксел Шпрингер“ са претърпели най-голяма загуба на активи - 3,4 млрд. евро (след 3,8 млрд. евро през предходната година). Те падат от второ място на четвърто място.

Предприемачите, които притежават по-малки дялове в медийния бизнес, липсват в списъка по-долу. Това включва фамилиите фон Валдбург цу Цайл и Траухбург, които участват в “Швебише Цайтунг“ и “Алгоер Цайтунг”, но те имат по-важни активи от около 500 милиона евро като недвижими имоти и други инвестиции.

В подобна категория попада и фамилията Франк Готхард, която дължи богатството от 1,4 млрд. евро на софтуерната компания „Компугруп“, но финансира и новия портал „Ниус“, за който работи бившият шеф на „Билд“ Юлиан Райхелт. В списъка не е и семейство Мьорле с приблизително състояние от 1,6 милиарда евро, чийто член Дирк Мьорле е миноритарен акционер в „Импулс“ на издателя Николаус Фьорстер.

Ето и списъка на топ 10 на най-богатите издатели в Германия за 2023 г.:

1. Семейство Мон, „Бертелсман“, 7,0 милиарда евро↑

2. Ивон, Миря, Саския и Никола Бауер, „Бауер“, 4,0 милиарда ↑

3. Семейство Хуберт Бурда, „Бурда“, 3,8 милиарда ↑

4. Фриде Шпрингер / Матиас Дьопфнер, „Аксел Шпрингер“, 3,4 милиарда ↓

5. Стефан фон Холцбринк / Кристиане Шьолер, „Холцбринк“, 1,7 милиарда↓

6. Семейства Шауб, Ленк, Випрехт, Реш и Нагел, Обедитени мидии, 0,6 милиарда –

6. Дирк Щроер, „Щроер“, 0,6 милиарда ↑

6. Удо Мюлер, „Щроер“, 0,6 милиарда ↑

6. Ханс Дитер Бек и Волфганг Бек, „Ц. Х. Бек“, 0,6 милиарда ↑

10. Джулия Бекер, Нора Маркс, Никлас Дж. Уилке, Петра Гроткамп, „Функе“, 0,5 милиарда ↑.

(Има четирима издатели, класирани на 6-то място с еднакви печалби, поради което липсват класирани на 7-о, 8-о и 9-о място).