Мариета Николаева от NOVA за агресията на 16 ноември: Беше страшно! На 10 см от крака ми избухна бомбичка

  • 17.11.2023
  • nova.bg
Мариета Николаева по време а предаването

Репортерката на NOVA Мариета Николаева разказа в сутрешния блок на телевизията за погрома на протеста на футболните фенове в София, който е отразявала. Сблъсъци около Националния стадион „Васил Левски” белязаха миналата вечер. Фенове се събраха на протест с искания за оставка на ръководството на БФС. Той се проведе по време на мача България – Унгария. Напрежението ескалира, малко повече от час след началото на демонстрациите, а полицията използва водни оръдия, за да въдвори ред. При сблъсъците имаше десетки ранени и задържани.

„Интересно е кой е организаторът на събитието. Винаги си задаваме въпроса кой има ползата от това да се лее кръв. Тези хора, мятайки бомбички и павета, не целят нанасянето на някакви охлузни рани. Те го правят с ясната идея, че това може да убие някого”, коментира Мариета Николаева, споделайки в сутрешния блок на NOVA какво е видяла при отразяването на снощната демонстрацията.

„Беше страшно. Отразявала съм най-големите сблъсъци на протести и за 26 години работа такава агресия не съм виждала. Усещането беше за абсолютна безизходица. Бяхме точно до полицаите. Първоначално започнаха сигнални ракети и изведнъж започна дъжд от бомбички. Нямаше време за реакция. На 10 см от крака ми избухна бомбичка. Благодаря на един колега, който ме дръпна и ме спаси. Летяха павета, стъклени бутилки. Бяхме обгазени”, разказа Николаева.

„Опитахме се да се изтеглим настрани, но трябваше да си свършим работата и да покажем какво се случва. До един момент всичко беше много спокойно. Полицията се беше подготвила. Имаше 1600 униформени. Откъм бул. „Драган Цанков” нямаше фенове на „Левски”. Чухме че припяват откъм бул. „Васил Левски” и тръгнахме след тях. Отидоха към „Гурко”, където беше другият кордон от полицаи. Зад загражденията бяха полицаите с жилетки с надпис „Антиконфликт”. Дори си бяха свалили каските на земята. Останалите униформени бяха в задната част. В един момент се чу информация, че агитката на ЦСКА идва и ще се слее с тази на „Левски”. По принцип „червените” бяха на Орлов мост при езерото „Ариана”. Имаше разпределение. Замисълът не беше да са на едно място. В крайна сметка обаче всички имаха обща кауза - оставката на ръководството на Футболния съюз. Постепенно започнаха да летят бомбички. Полицията изчака, приготвиха водното оръдие. Въпреки струята вода, агитките продължаваха да атакуват”, разказа още журналистката.

По думите й в началото на мача са иззети пистолет, спрейове, палки, боксове. „Никой не може да ме убеди, че част от тези хора не са били там с цел провокация. Имаше, разбира се, и цивилизовани хора, които искаха просто да изразят недоволството си”, посочи Мариета Николаева.

 

България