Премиерът на Словакия обяви бойкот на четири водещи медии

  • 21.11.2023
  • Ройтерс/ БНР
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: ЕПА

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че повече няма да дава изявления за четири водещи медии в страната, обвинявайки ги, че не предоставят на обществеността достоверна информация, предаде Ройтерс.

Ройтерс вижда в това знак за задълбочаване на разногласията между словашкия министър-председател и някои независими медийни групи.

Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път миналия месец, като оглави левоцентристка коалиция след парламентарни избори, по време на кампанията за които атакува партиите с либерална политика, съюзниците на Словакия от Запада и медиите, критични към него и партията му "Смер - социална демокрация" ("Посока - социална демокрация).

Преди пет години той подаде оставка от премиерския пост под натиска на масови улични протести, предизвикани от убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупцията в политическите среди, припомня БНР.

59-годишният Фицо често критикува медиите и поведението му е предизвиквало безпокойството на международната неправителствена организация "Репортери без граници", според която той е атакувал журналисти, ограничавал е достъпа до информация и е поставял под въпрос независимостта на обществените медии.

Вчера словашкият премиер обяви, че вестниците и онлайн изданията "Денник Ен" (Dennik N), "Актуално" (Actuality.sk) - където работеше убитият Куциак, и СМЕ (SMЕ), както и телевизия "Маркиза" (TV Markiza), "не са изпълнили задължението си" да предоставят достоверна, пълна и навременна информация, що се отнася до новините за новото му правителство. "Докато посочените медии не започнат да изпълняват своите регламентирани задължения, министър-председателят Р. Фицо прекратява общуването си с тях", гласи изявлението, разпространено от правителството по електронната поща.

 

М. Л.