Турската прокуратура повдигна обвинения срещу убиеца на журналиста Хрант Динк

  • 21.11.2023
Убитият преди 16 години турски журнаилст от арменска произход Хрант Динк. Снимка: ЕПА

Турската прокуратура повдигна нови обвинения на Огюн Самаст, физическия извършител на убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, след като убиецът бе освободен от затвора миналата седмица, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Самаст беше пуснат на свобода, след като прекара 16 години зад решетките. Сега той е обвинен в "извършване на престъпление от името на въоръжена терористична организация, без да е неин член", като прокуратурата настоява да бъде лишен от свобода за срок от 7,5 до 12 години, съобщава още "Хюриет дейли нюз".

Да припомним, че известният журналист и главен редактор на седмичника "Агос" Хрант Динк беше застрелян посред бял ден пред офиса си преди 16 години от Самаст, тогава 17-годишен безработен, отпаднал от гимназията. 

В обвинителния акт се цитира изявлението на Самаст от 2014 г., в което той замесва подбудителите Ясин Хаял и Ерхан Тунджел. В документа се твърди, че ФЕТО, групировката, обвинявана за опита за преврат през 2016 г., е поела контрола над истанбулското разузнаване след убийството на Динк.

Въпреки липсата на конкретни доказателства, потвърждаващи членството на Самаст във ФЕТО, обвинителният акт засяга връзките му с ръководители и членове на организацията. Контактите разкриват, че Самаст, заедно с други заподозрени, е действал в съответствие с интересите и целите на организацията по време и след убийството на Динк.

Ако бъде приет обвинителният акт, Самаст отново ще бъде изправен пред съдебната система.

На 25 юли 2011 г. Самаст бе осъден на доживотен затвор при утежняващи вината обстоятелства за предумишленото убийство на Динк. По-късно присъдата бе намалена на 21 години и шест месеца, като беше взета предвид възрастта му по време на престъплението.

По свързано дело друг съд го осъди на пет години и един месец затвор за нападение над пазачи по време на престоя му в затвора.

Освобождаването на Огюн Самаст предизвика обществено възмущение. Министерството на правосъдието разкри, че той е имал право на освобождаване при мерки за съдебен контрол през 2022 г., но е предпочел да не се възползва от това право.

Хрант Динк работеше за помирение между турци и арменци, но бе мразен от турските националисти заради това, че определяше като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война.

 

М. Л.