Българското неделно училище в Одрин пази паметта за отец Александър Чъкърък

  • 21.11.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Българското неделно училище в Одрин вече носи името на на отец Александър Чъкърък/ 1960 -2023/. Това е достойно признание за апостолското дело на родолюбивия свещеник в българската църква „Св.Георги“ като създател на просветното средище, духовен водач на българската общност в Одринска Тракия и патриот.

Неделното училище в Одрин започва дейността си през 2017 г като курс по български език за деца от общността на българските граждани. Първите участници са 20 деца. През 2019 г по инициатива на Генералното консулство на България прераства в училище. Тази учебна година учениците са вече 56. За приетите деца от други градове като Текирдаг и Къркларели е организирана отделна паралелка, която се обучава дистанционно във виртуална класна стая.

Разнообразни извънкласни дейности предлагат изучаване на български народни танци, часове по изобразително и приложно изкуство и др. Традиционни за неделното училище станаха празниците за тържествено откриване на учебната година, 3 март, 24 май , Коледа, Цветница, Великден. Те се провеждат съвместно с одринското читалище -филиал на НЧ „Просвета – 1870 в Свиленград. Неговата ръководителка Мария Чъкърък, която работи всеотдайно за обогатяването на духовния и културен живот, за съхраняване и развиване на родните традиции и обичаи, тази година бе сред номинираните за наградата „Българка на годината – Св. Злата Мъгленска“, учредена от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Тракийски дружества и общини от област Хасково периодически изпращат ученически пособия за децата в съседния Одрин. В началото на тази учебна година училището с името на отец Чъкърък получи книжни издания, дарени от Института за литература към БАН.