Журналисти и студенти ще обсъждат езика на медиите на кръгла маса в Софийския университет

  • 21.11.2023
  • БТА
Снимка: Архив

Езикът на медиите ще бъде тема на кръгла маса на журналисти и студенти. Дискусията ще се състои на 23 ноември в Новата конферентна зала на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (СУ). Това съобщи за БТА доц. Владислав Миланов, преподавател в СУ.

В дискусията ще се включат участници от различни медии - телевизии, радиа, онлайн медии. „Идеята е да поговорим за езика на медиите и за динамиката на съвременните езикови процеси. Да поговорим за речевата агресия. Да поговорим за двуединството въпрос-отговор. За "умението" на политиците да избягват конкретните отговори, да търсят решения само през онези отговори, които ги представят в добра светлина, т.е. разпадането на диалога като синтактична структура“, каза доц. Владислав Миланов, цитиран от БТА.

В дискусията участие ще вземат журналисти от Българското национално радио (БНР), Българската национална телевизия (БНТ), бТВ, някои онлайн медии. Над сто студенти ще присъстват на срещата, предимно учащи Българска филология, които анализират политическата и журналистическата реч. Те ще се включат и като участници в дискусията и ще представят своите наблюдения, обясни още доц. Миланов. Той отбеляза, че кръглата маса е част от езиковедските българистични четения, които са посветени на стогодишнината от рождението на проф. Мирослав Янакиев. 

 

М. Л.

 

България