Новият президент на Аржентина иска да приватизира и обществените медии

  • 22.11.2023
  • СБЖ/ifj.org
  • Къдринка Къдринова
Хавиер Милеи, който на 19 ноември бе избран за нов президент на Аржентина, натрупа слава покрай агресивните си медийни изяви като депутат

Избраният на 19 ноември за нов аржентински държавен глава крайнодесен икономист и медиен коментатор Хавиер Милеи, който обяви, че ще приложи масова приватизация, сe закани да приватизира и обществените медии – RTA („Радио и Телевизия на Аржентина”) и националната информационна агенция Télam. Срещу инициативата се обявиха както ръководствата на нарочените медии, така и журналистически синдикати, подкрепени от Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Аржентинската федерация на медийните работници (FATPREN), Синдикатът на медийните работници в Буенос Айрес (SiPreBA) и други синдикални организации свикват срещи и събрания, за да анализират ситуацията и възможните мерки.

МФЖ обяви на сайта си, че подкрепя организираната борба на медийните работници в защита на достъпа на обществото до информация и свободата на изразяване, а също и в защита на работните места и самото съществуване на обществени медии като гаранция за правото на информация.

Със съвместно изявление, отхвърлящо изявленията на Хавиер Милеи, излязоха президентката на RTA Росарио Луфрано и нейният заместник Освалдо Санторо, директорката на Télam Бернарда Йоренте, изпълнителните директори на Обществената телевизия и Националното радио Клаудио Мартинес и Алехандро Понт Лесика, както и Джесика Тритен, генерален мениджър на публичното съдържание.

В документа се посочва, че изразените от новоизбрания президент намерения за приватизиране на обществените медии „поражда отхвърляне и безпокойство, тъй като демонстрира голяма липса на знания за ролята, която те играят в демократичната структура на обществото”. Изтъква се, че обществените медии гарантират информацията като право, „а не като стока”. Също така гарантират плурализъм, разнообразие и включващ подход в изработваното съдържание, като изпълняват мандат за обществена услуга, установен от действащите закони и от ролята на информацията за културния суверенитет.

Също така в становището се отбелязва, че сигналите с федерален обхват включват цифрови платформи и социални мрежи, поради което „обществените медии са от съществено значение за укрепването на демократичния живот, свободното изразяване, многообразието на гласовете и гражданското общество“.

Избраният на президентския балотаж на 19 ноември Хавиер Милеи многократно е отправял в свои интервюта и публични изяви нападки срещу  обществените медии, за които твърди, че са „скрито министерство на пропагандата“, като е добавял, визирайки точно обществените медии, че „всичко, което може да бъде прехвърлено в ръцете на частния сектор, ще бъде прехвърлено в ръцете на частния сектор.”

FATPREN свика свои дейци и лидери от цялата страна на спешна среща. SiPreBA също събра на пленарна сесия делегати и лидери. В обществените медии ще се проведат събрания за анализ на ситуацията и на мерките, които трябва да се вземат.

По време на управлението на предходния президент неолиберал Маурисио Макри (2015-2019) обществените медии бяха жертви на сериозни съкращения, като уволненията на работещите там бяха предшествани от тормоз и преследване, включително шпиониране на техните социални мрежи.

В националната агенция Télam тогава бяха съкратени 354 души, 47 от които работеха в кореспондентски бюра във вътрешността на страната. Общият персонал в агенцията бе съкратен с 40%.

В Националното радио по времето на Макри бяха закрити 21 работни места от радиостанциите в 15 провинции. Мярката беше извършена от тогавашния ръководител на Федералната система за медии и съдържание Ернан Ломбарди. Сега той участва заедно с бившия президент Макри в празненствата за победата на Милеи на 19 ноември. Макри със своята партия „Зедно за промяна” изцяло подкрепи Милеи на балотажа и вече води разговори за включване на свои представители в бъдещото правителство.

МФЖ подкрепя своите членски организации FATPREN, SiPreBA и всички формации, мобилизиращи се за защита на обществените медии. Присъствието на такива медии в обществото гарантира правото на хората на информация, която да не зависи от пазарните интереси, а да поддържа плуралистичен и общонационален дневен ред. Обществените медии предлагат също така работни места, предпазени от прекариатската експлоатация, която преобладава в комуникационния сектор. Напротив, тук са гарантирани достоен труд, медийна свобода и свобода на изразяване, които са неотменима съставна част от демократичния живот, пише сайтът на МФЖ.

Избирането на либертарианеца Хавиер Милеи за президент на Аржентина предизвика много силен отзвук и по света, защото, неговите идеи да премахне Централната банка, да доларизира икономиката на страната, да ореже рязко държавните социални разходи, плюс вече споменатата тотална приватизация, предизвикват сериозни притеснения за цялата световна икономическа и финансова система.

Авторитетната международна агенция за кредитен риск Moody's вече предупреди, че изпълнението на програмата на Милеи ще доведе до сериозни сътресения в аржентинското общество и до съществено намаляване на покупателната способност на населението. А то вече е доста ударено от досегашната криза, която пък е следствие от изплащането на непосилния за икономиката над 50-милиарден заем от МВФ, изтеглен от съюзения сега с Милеи Макри по време на неговия мандат. 40% от аржентинците вече живеят в бедност, а замисленото от Милеи само ще влоши положението им. Само два дни след избирането му и заявеното от него намерение да премахне всякакъв контрол над цените, много стоки от първа необходимост вече поскъпнаха с 50 процента.

В международните коментари често наричат Милеи „аржентинския Тръмп” или „аржентинския Болсонаро”, но в самата Аржентина е по-популярно прозвището му „Лудия с резачката”. „Лудият” е заглавието на негова биография, която издаде през август т. г. аржентинският журналист Хуан Луис Гонсалес. В книгата авторът не само разказва абсурдни лични подробности за своя обект на изследване (като това, че Милеи вика духовете на умрялото си любимо куче и на идеоложката на либертерианството Айн Ранд, за да се съветва с тях), но и разкрива връзките и средите, съзнателно разработили го първо като медиен, а после и като политически проект. А „резачката” идва от образа, който Милеи сам разигра по свои митинги, размахвайки електрически трион и заканвайки се с типичните си крясъци, че така ще ореже всички държавни разходи и държавната „каста”, за да даде „свобода” на чаастния капитал.

Трябва да се добави също, че Милеи представлява и средите, свързани с бившата военна диктатура – дъщеря на бивш военен е например вицепрезидентката му Виктория Вияруел. Двамата с нея отричат престъпленията на диктатурата, оставила раната от 30 000 безследно изчезнали. Още в нощта след изборите представители на сега управляващите перонисти започнаха да получават анонимни заплахи, че скоро пак ще тръгнат коли, които да отвличат тях и децата им, както по време на диктатурата.

 

Свят