Български хорови диригенти на форум в Литва

  • 24.11.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Делегацията на Българския хоров съюз(БХС) взе участие в “Уикенда на членовете” на Европейската хорова асоциация, състоял се във Вилнюс ,информира хасковският диригент Елена Цветкова, която от 2021 г е секретар на БХС.

„Уикенд на членовете“ е събитие, което се провежда всяка година в средата на ноември в различни държави, чиито национални хорови организации са членове на Асоциацията. Tази година участниците бяха 120 диригенти, певци и директори на фестивали. На сесиите бяха разгледани различни аспекти в развитието на хоровото дело в Европа, бяха споделени добри практики в организирането на международни хорови фестивали и бяха създадени нови партньорски мрежи.

Участниците посетиха и два хорови концерта на водещи литовски формации . В програмата бяха включени творби на млади литовски композитори и обработки на литовски народни песни, в съпровод на африкански ударни инструменти.

В края на уикенда бе подписан договор, с който официално бе потвърдено провеждането във Варна на ежегодното събитие Еврохор 2024 г.

„Използвах участието си там, за да презентирам нашия Национален фестивал за коледни и новогодишни песни . Фестивалът бе оценен като добра практика за стимулиране на създаването на нови песни,” сподели Елена Цветкова.

Тази година 8-ият Националният фестивал на коледната и новогодишната песен в Хасково ще се проведе от 15 до 17 декември. Той ще премине под наслов „Нови гласове”, тъй като в него се включват състави, които до момента не са пели на хасковска сцена. Събитието се посвещава и на 95 годишнина от рождението на композитора проф. Александър Танев, чийто живот е свързан с Хасково.