Подета е инициатива за музей и културно-информационен център в къщата на Г. Димитров и П. Дънов

  • 24.11.2023
  • СБЖ
Така изглежда днес къщата, в която са живели Георги Димитров и Петър Дънов

Българският антифашистки съюз (БАС), Международната фондация "Георги Димитров" и Бялото братство проведоха на 22 ноември пресконференция в Клуб "Журналист" на СБЖ. Тя бе посветена на съдбата на къщата на ул. "Опълченска" 66 в София, където двамата големи българи Георги Димитров и Петър Дънов са живели под един покрив.

Организаторите на събитието алармираха, че къщата на философа и мислител Петър Дънов и на Георги Димитров, основна фигура на международното антифашистко движение, се нуждае от спешна реставрация.

Къщата близнак на ул. "Опълченска" 66, в която Дънов и Димитров са живели, от 30 години се разпада, заяви Евгений Белий, председател на БАС. В южната част на имота е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са били в една сграда. Имотът е частна държавна собственост.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение, припомни Белий. Тя е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, каза председателят на БАС.

Идеята на организациите е да бъдат възстановени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на имота, а в южната – на Петър Дънов, и двете да функционират като културно-информационен център.