БТА отваря национален пресклуб и в Петрич

  • 28.11.2023
  • БТА
Сградата на БТА. Снимка: Архив

Днес в Петрич отваря врати Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА). Официалното откриване на пресклуба ще събере представители на държавната и местната власт, културни дейци и приятели на информационната агенция. Новият дом на БТА в южния град се намира на улица „Цар Борис III” № 15 в сградата на Градския универсален магазин (ГУМ) в Петрич.

По информация на БТА пресклубът, откъдето ще се предават новините от района и ще разказва за богатата история и култура на юг от Кресненското дефиле, ще бъде открит от генералния директор на информационната агенция Кирил Вълчев и ще бъде осветен от негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Официалната церемония ще започне в 16:00 часа. 

Откриването на пресклуба става факт два месеца след сключване на договор за безвъзмездно отдаване на помещение - общинска собственост, подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и кмета на Петрич Димитър Бръчков. Съгласно договора БТА получава правото за ползване на помещението за период от десет години.

Пресклубовете са част от политиката на агенцията под марката "Национален пресклуб БТА". Те са предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език - и в чужбина. Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и модерно оборудване, като предлагат възможност за директно излъчване онлайн.

Понастоящем БТА има 26 пресклуба в областни градове, три в необластни градове и шест извън страната. Агенцията разполага с медийни средища в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В Петрич ще бъде четвъртият пресклуб на БТА в необластен град в страната.  

Извън страната БТА има шест пресклуба - в Анкара (Турция), Босилеград  (Сърбия), Букурещ (Румъния), Одеса (Украйна), Скопие (Република Северна Македония) и Тараклия (Молдова). Откриването на пресклубове на агенцията извън страната е продължение на политиката на агенцията да има разкрити свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.

От 27 декември 2022 г. до 2 май 2023 г. БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" по време на плаването му до Антарктида.  

 

 

М. Л.