57 са вече загиналите журналисти във войната на Израел с „Хамас“

  • 28.11.2023
  • CPJ
Увеличава се броят на убитите журналисти от войната между Израел и "Хамас". Снимка: ЕПА

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) съобщи, че от началото на войната между Израел и "Хамас" са били убити 57 журналисти.

Първият месец от войната между Израел и Газа е най-смъртоносният месец за журналисти, откакто КЗЖ започна да документира смъртните случаи при журналисти през 1992 г., се казва в изявление на базираната в Ню Йорк организация с нестопанска цел, съобщават от CPJ.

Комитетът заяви, че разследва и множество непотвърдени съобщения за други журналисти, "убити, изчезнали, задържани, наранени или заплашвани, както и за нанесени щети на медийни офиси и домове на журналисти".

Шериф Мансур, координатор на програмата на организацията за Близкия изток и Северна Африка, заяви: „Журналистите са цивилни лица, които извършват важна работа по време на криза и не трябва да бъдат обект на нападения от страна на воюващите страни. Журналистите в целия регион правят големи жертви, за да отразяват този сърцераздирателен конфликт".

"Особено тези в Газа платиха и продължават да плащат безпрецедентна цена и са изправени пред експоненциални заплахи. Много от тях загубиха колеги, семейства и медийни съоръжения и избягаха в търсене на безопасност, когато няма сигурно убежище или изход“, добави той.


М. Л.

Свят