Децата на Наргес Мохамади ще приемат Нобеловата ѝ награда за мир

  • 28.11.2023
  • БТА/СБЖ
Журналистката и гражданска активистка Наргес Мохамади.

Тазгодишната носителка на Нобеловата награда за мир журналистката и гражданска активистка Наргес Мохамади, която е в затвора в Иран, ще бъде представлявана от децата си по време на церемонията по връчването на наградата в Осло през декември, съобщиха от Нобеловата фондация в Стокхолм, предаде ДПА.

Според информацията на БТА децата ѝ Киана и Али Рахман ще приемат наградата от името на майка си. 

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че дъщерята и синът на Мохамади, които са на 17 години, също ще изнесат вместо майка си  лекция след церемонията по награждаването.

Петдесет и една годишната Мохамади, една от най-известните ирански журналистки и активистки за правата на човека, понастоящем излежава дълга присъда в затвора "Евин" в Техеран.

Както вече ви информира сайтът на СБЖ, тя започна гладна стачка в затвора.  Мохамади протестира срещу ограниченията за достъп до медицинска помощ за нея и други затворнички и задължението жените в Иран да носят хиджаб .

Тази година тя беше удостоена с Нобеловата награда за мир "за борбата си срещу потискането на жените в Иран и за борбата си в защита на праватана човека и свободата на всеки".

 

М. Л.

Свят