Документален филм за професионалния път на фоторепортера Надежда Чипева

  • 29.11.2023
  • БНР/БТА
Фоторепортерът Надежда Чипева.

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход". 

За нейния професионален път разказват авторите на филма "С цветовете на Надежда Чипева" Антон Даскалов и Елена Ангелова. Премиерата е на 1 декември от 18.30 ч. в кино "Влайкова", информира БНР

Филмът „С цветовете на Надежда Чипева“ разказва за живота и работата на известната българска фотожурналистка Надежда Чипева, работила в БТА, „Сега", „24 часа", „Дневник" и „Капитал". 

„И до ден днешен огромни отрязъци от нашата история, заснети надлежно от фотографиите, липсват“, казва Надежда Чипева. Ако фотографът няма достатъчно знание, търпение, умение, уважение към субекта, по-добре да не се захваща, допълва тя, цитирана от БТА.

„Историята е изпълнена с ключови периоди, които променят нейния ход и оставят своята следа. Тъй наречените „интересни времена“. Това, което ги свързва, обаче, са хората, които ги описват и оставят сведения за идните поколения. Това е призвание, отредено на малцина, и е натоварено с отговорността на истината", разказват авторите на филма.

По думите им ролята на Надежда Чипева в българската фотография е силна, а нейният труд обхваща най-ключовите събития на историята ни през последните над 30 години. Камерата ѝ е запечатала редица обрати, всички ключови фигури на „така и не състоялата се демокрация“ (както казва доц. Георги Лозанов) и, не на последно място – работи по социално важни проекти. Носител е на много отличия, два пъти получава журналистическата награда „Черноризец Храбър“.


 

М. Л.