Журналистът и писател Йото Пацов представи във Военния клуб своите "Тракийски легенди"

  • 30.11.2023
  • Фейсбук/obache.bg
Йото Пацов на премиерата на "Тракийски легенди". Снимка: obache.bg

Колеги и приятели поздравиха журналиста и писателя Йото Пацов за новата му книга "Тракийски легенди", илюстрирана от художника Калин Николов, на премиерата във Военния клуб на 29 ноември вечерта.

Ето какво сподели за вълнуващата вечер колегата Цвятко Дончев на своята страница във Фейсбук:

Духовен беше краткият анализ на поета Николай Милчев за Спартак и Орфей, за цар Рез и творческия похват в новата книга на Йото Пацов "Тракийски легенди".
 
Приятели на Йото от дошлите на представянето на легендите и илюстрациите на Калин Николов имаха привилегията още преди десетина дни да имат в ръцете си "Тракийски легенди", да вникнат в размислите на писател и художник, а снощи да ги поздравят.
 
Чухме не само откровенията на Николай Милчев. Георги Атанасов и Маргарита Петринска. Те изрекоха думи за книгата и творчеството на писателя Йото Пацов.
 
Богата предколедна вечер наричам срещата ни в Централния военен клуб. И с дарението на Йото Пацов за военната библиотека. И с гласа и китарата на Асен Масларски.
 
А ето как озаглви репортажа си за премиерата на книгата сайтът "Обаче": „"Тракийски легенди" - една красива духовна книга: написа Йото Пацов, нарисува Калин Николов".
 

"Обаче" пише още: "Приказният свят, в който ни потапят „Тракийски легенди“, създаден от текста на Йото Пацов и образите на Калин Николов, които  взаимно се взаимно допълват, постига това, което историческите факти по-трудно могат да направят. Изгражда усет за генетичната ни връзка с тази древна култура чрез легендата и инвенциите на въображението. Историците може да спорят за фактите. Но културната ни памет има нужда и от легенди и приказки, за да е жива."

Цитиран е и авторът Йото Пацов, който казва: „Исках да  стане по-достъпен и любим образът на тези древни герои и легенди“.

Художникът Калин Николов на свой ред посочва: "В контекста на нарисуваното от мен, фантазията си намери приятел в лицето на реализма. Не се смущавам, бих искал хората ми, които съм нарисувал, да преживеят онова си настояще в битка със стихиите, с лъвове и странностите, с непознатото."

 

 
 
© СБЖ