Светлана Божилова: Като пожизнен директор на БНТ ли ще остави СЕМ Емил Кошлуков?

  • 02.12.2023
  • Actualno.com
Доц. Светлана Божилова

Съветът за електронни медии (СЕМ) не се обърна към Върховния административен съд (ВАС) с искане поради високата му обществена значимост да ускори гледането на делото за конкурса за генерален директор на БНТ. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ преподавателят по телевизионна журналистика във ФЖМК и дългогодишен член на НСРТ доц. Светлана Божилова.

Ето още какво каза доц. Светлна Божилова пред Actualno.com:

“Първо, СЕМ трябваше да сезира като независим специализиран орган независимата съдебна система или ВАС, че това е дело с важна обществена значимост. Това не се състоя. (Делото е насрочено чак за м. юни 2024 г. – бел. Actualno.com.) Нещо повече, на първа инстанция делото не отиде в тричленен състав на ВАС, а в Административен съд София-област. Всички, които участваха в конкурса бяха поканени като страна след като бяха подадени жалби от Ирина Величкова и от други участници.

Аз си разреших само веднъж да отида на второ или трето заседание, вече не помня. Но се засрамих от адвокатите на Сашо Йовков, които поискаха да се яви стенографката и тя да докаже дали има гласуване за избор, или то не се е състояло. При все, че то беше пред камерите на националната телевизия и беше ясно, че няма гласуване, да не говорим за мотивирано решение.

След това се разболяваха жалбоподателите. Това са процедурни хватки, тъй като нямаше обществен натиск, и то предимно от регулатора, се проточи повече от година.

Дори много се учудих, че съдята от Административен съд София-област написа едно много аргументирано решение, цялото по Административно-процесуалния кодекс, с 21 страници, в които тя дава много тежка диагноза не само за незаконосъобразност, за нарушаване на процедурата, но забележете, за липса на компетентност на органа (СЕМ ( бел. Actualno.com.). И тогава г-жа Соня Момчилова реагира, тъй като там имаше изискване отново да се прегласуват участниците, с мотивирани индивидуални реиения, само със “за“ и “против“, без “въздържал се“, каза че ще гласува с отвращение.

Аз така и не разбрах това отвращение към участниците ли е, към решението в съда ли е? Но не закъсня, разбира се, реакцията на Емил Кошлуков, който също беше страна в първата инстанция, и на Сашо Йовков. И, как беше, о, времена, о, нрави. Когато отидох да си взема документа, свързан с касационната жалба, видях, че Кошлуков опонира не за незаконосъобразност, а за нищожност.“

Кошлуков, заради проточилото се съдебно дело, е генерален директор на БНТ вече втора година, повече от половин мандат извън мандата си, припомня Actualno.com.

 

България