И ЕФЖ ще участва в "Трибунала Белмарш" в защита на Асандж на 9 декември във Вашингтон

  • 03.12.2023
  • europeanjournalists.org

Заседания на "Трибунала Белмарш", в които се включват журналисти, адвокати и правозащитници, противопоставящи се на екстрадирането в САЩ на разобличителя Джулиан Асандж, се провеждат редовно от 2020 г. насам. На 9 декември предстои такова заседание и в Националния пресклуб във Вашингтон.

Там ще участва и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), представена от своята председателка Мая Север, съобщи сайтът на ЕФЖ.

Делото за екстрадиране на Джулиан Асанж, който бе приет за член на 20 европейски журналистически организации, вече навлиза във финалната си фаза и международният натиск за освобождаването му нараства. От президенти и министър-председатели до носители на Нобелова награда за мир, международната общност надига глас срещу несправедливостта на наказателното преследване на Асанж и последиците от него за свободата на печата в световен мащаб.

На 2 октомври 2020 г. Погресивният интернационал организира първия "Трибунал Белмарш" в защита на Асандж. Бяха проведени изслушвания, доказващи, че обвиненията срещу Асанж са „продължаваща атака срещу свободата на пресата“.

Трибуналът е създаден по модела на "Трибунала Ръсел-Сартр" от 1966 г., който разследва американските военни престъпления по време на войната във Виетнам.

Сега, на 9 декември, като част от голямо изслушване на "Трибунала Белмарш", водещи журналисти, адвокати и защитници на правата на човека ще се съберат в Националния пресклуб във Вашингтон като свидетели на репресиите на администрацията на Джо Байдън срещу свободата на словото и Първата поправка на конституцията на САЩ, отстояваща свободата на словото и пресата.

Това заседание на Трибунала във Вашингтон ще бъде съпредседателствано от журналистите Ейми Гудман ("Democracy Now"!) и Райън Грим ("The Intercept").

Като заседаващи в Трибунала ще се включат: Марджори Кон, професор по право в Юридическата школа "Томас Джеферсън" и бивша председателка на Националната гилдия на адвокатите; Майкъл Сонтхаймър, журналист и историк (работил в "Der Spiegel"); Марк Фелдщайн, разследващ кореспондент и ръководител на департамента по журналистика в Университета на Мериленд; Тревър Тим, съосновател на Фондацията за свобода на пресата (Freedom of the Press Foundation); Джон Кириаку, бивш офицер от ЦРУ; Ребека Винсънт от "Репортери без граници"; Юен Макаскил, журналист и кореспондент по разузнавателна тематика (работил в "Guardian"); Бен Уизнър, адвокат и защитник на гражданските свободи в ACLU (Американски съюз за граждански свободи); Мая Север, председател на Европейската федерация на журналистите (EФЖ); Ече Темелкуран, автор и журналист; Лина Атала, съосновател и главен редактор на независимия египетски онлйн вестник "Mada Masr", носителка на международната журналистическа награда "Knight" ("Рицар") за 2020 г.; Севим Дагделен, депутат в германския Бундестаг; Аби Мартин, журналист.

Членове на трибунала ще бъдат: Ноам Чомски, лингвист и активис;, Джеръми Корбин, член на парламента на Обединеното кралство и основател на проекта за мир и справедливост; Джон Шиптън, баща на Джулиан Асандж; Стефания Маурици, журналист от италианския вестник "Il Fatto Quotidiano"; Бен Уизнър, водещ адвокат в ACLU на Едуард Сноудън; Катрина ван ден Хойвел, редакционен директор и издател на вестник "The Nation"; Бети Медсгер, разследващ репортер.

ЕФЖ кани всички желаещи да следят разискванията онлайн, като посеят: https://act.progressive.international/belmarsh/.

 

Гласът на журналистите