С филма „Живот като на кино“ ще си спомним за Милен Гетов на 6 декември в Клуб „Журналист“

  • 06.12.2023
  • СБЖ

Навръх 6 декември – рождения ден на големия български режисьор, драматург и публицист, когато той щеше да навърши 98 години, в Клуб „Журналист“ на СБЖ ще се преклоним пред светлата му памет с прожекция на посветения му и продуциран от БНТ филм „Живот като на кино“. Началото е в 15.00 ч.

На 6 декември 1925 година, в Царство България, в семейството на адвокат и учителка, се ражда малкият Милен Гетов. Едва ли си е представял така съдбата си – като на кино! ...

Завършва гимназия през 1944 г. и като донаборен войник е командирован на фронта. Той е един от малкото кореспонденти, които са описвали действията на бойците от славната Първа българска армия не по разкази на върнали се от фронта, а според
това, което е видял с очите си.

В Българската кинематография работи като редактор и режисьор на седмични кинопрегледи. Специализира режисура и драматургия при Михаил Ром, в Берлин - ДЕФА, и в студио Бабелсберг при Златан Дудов. От 1968 година работи в БНТ като режисьор и по- късно като главен режисьор на програмата и художествен ръководител.

За повечето хора той е режисьорът, създал в киното образа на Емил Боев – българският Джеймс Бонд. Също така изключително продуктивен кинодокументалист и автор на запомнящи се публицистични предавания.

С Драган Тенев повече от 8 години са автори и водещи на телевизионната рубрика „Минаха години“. Години по – късно става почетен председател на най-голямото журналистическо дружество в СБЖ на името на Иван Богоров. То е на извънщатните журналисти.

Милен Гетов е бивш член на УС на СБЖ, УС на СБФД, извънреден доцент в Южнобългарския университет „Неофит Рилски“, носител на „Златното перо“ на СБЖ, отличия и грамоти от фестивали и конкурси, български и чуждестранни ордени и медали.

За 70-годишната си творческа дейност е отличен с голямата награда на СБЖ на името на Йосиф Хербст, а за 95-та
си годишнина – с почетния знак на президента за цялостен принос.

В продължение на 75 години работи като журналист във всички форми на тази професия – печат, радио, кино, телевизия и като драматург и режисьор.

На 6 декември 2023 г. от 15.00 до 17.00 ч. в Клуб „Журналист“ ще бъде показан и филмът „Живот като на кино“ с продуцент БНТ, посветен на Милен Гетов. Поклон!

 

Събития в СБЖ