Поредица от обучения по медийна грамотност започнаха и в Търговище

  • 07.12.2023
  • targovishtenews.net
Момент от обучението по медийна грамотност. Снимка: targovishtenews.net

Поредица от обучения по медийна грамотност започнаха в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Дейностите са част от съвместните инициативи на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен / EUROPE DIRECT Shumen и посланиците на Европейския парламент от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище.

Целта на обученията е да развият критическото мислене на учениците, така че те да могат сами да подбират, обработват и създават информация. В първия модул, посланиците на ЕП, в ролята на водещи, поставиха фокус върху разпознаването на фалшивите новини. Те обясниха, че днешните ученици са емоционално ангажирани в социалните мрежи и там често стават жертви на дезинформация, информира targovishtenews.net.

„Общуваме предимно през социалните медии, използваме Instagram, където е трудно да проверим фактите и да вземем информирано решение. Понякога разбираме, че са ни подвели, но не знаем как да потвърдим или отхвърлим информацията, която е стигнала до нас“ – каза Светимира Петрова – младши посланик на ЕП. „Затова заложихме на грамотността – не правописна или четивна – на тях ни учат в училище, а на медийната грамотност и критическото мислене. Това са теми, които ни вълнуват, но в училище няма предвидени часове за тях.“ – допълни тя.

За да проверят доколко ефективно е било обучението, водещите бяха подготвили различни казуси, по които гимназистите да разсъждават и да подхождат критично към информацията.

 

България