Петима журналисти с награди „Червена линия 2023“

  • 08.12.2023
  • БНР
Наградените и журито по време на връчването на наградите "Червена линия 2023".

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) обяви победителите в конкурса за разследваща журналистика "Червена линия 2023".

Сред рекорден брой от 56 номинации са отличени петима журналисти, информира БНР.  И отличените са:

Генка Шикерова от „Свободна Европа“ получава специална Награда за смелост и постоянство (нова категория). Само за изминалата 2023 г. Шикерова е автор на 12 журналистически разследвания по изключително важни за българското общество теми, като купуването на гласове. Шикерова е номинирана за серия от материали, описващи как чрез „завладяване, насилствено прогонване или подаряване“, Русия се сдобива със скъпи имоти и десетки декари българска земя и за разследване, описващо опитите за превземане на Пловдивския панаир.

Вероника Димитрова от Нова Бродкастинг груп получава наградата в категория „Журналистическо разследване“ за материал, описващ схема за рекет на близките на починали хора. Освен изключително притеснителни примери на натиск върху опечалени хора, разследването повдига и съмнения за неправомерно влияние от страна на една от най-големите траурни агенции в столицата.

Богдана Лазарова от предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по БНТ е удостоена с приза в категория „Върховенство на правото“ заради материала си „Защо над 200 000 българи са без лична карта“. Разследването показва засегнати хора, които не могат да работят и да гласуват и нямат право на здравеопазване и образование. Децата им не получават актове за раждане и лични карти. Освен липсата на достъп до социални услуги, която задълбочава бедността и неравенството, феноменът застрашава и националната сигурност, защото над 3% от населението на страната не може да бъде идентифицирано и намерено от правоохранителните органи.

Емилия Димитрова-Данкова, от „Севлиево онлайн“, част от мрежата за регионална журналистика „За истината“ получи наградата в категория „Регионална журналистика“. В периода март – октомври 2023 г., Данкова публикува поредица от материали за Държавната психиатрична болница в Севлиево, в която показва множество проблеми: директорът е избран без конкурс, съществуват съмнения за политическо назначение, а  персоналът е подложен на системен тормоз.

Елица Симеонова от „Свободна Европа“ бе отличена в категория „Млад журналист“ за работата си по материал за замърсяването на въздуха в гр. Гълъбово и невъзможността на държавните институции да повлияят на отговорната страна ТЕЦ „Брикел“.

Навсякъде по света е много трудно да се прави разследваща журналистика, изтъкна пред БНР-Радио София д-р Светослав Терзиев, коментатор на в. „Сега“, преподавател по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и член на журито, определило наградите.

„Тя изисква огромни усилия, за да се достигне до остри проблеми, които не са на повърхността. Тези проблеми засягат чувствителни теми от обществения живот, но не са толкова видими. Разследващата журналистика изисква повече време и ресурс – неща които са дефицитни в редакциите. Изненадах се, че тази година постъпиха толкова много номинации, включително от малки, регионални медии. Тази работа е неблагодарна и единственото, което можем да направим за тези журналисти, е да ги насърчим, да сме солидарни с тях и обществото да покаже, че ги цени.“

Светослав Терзиев подчерта, че университетът трябва да дава базова подготовка, а възпитаниците да имат широки познания и гъвкавост за адаптация към изменящия се пазар на труда. Във Факултета по журналистика, както и в други, ¾ от завършващите студенти след това намират друго поприще за реализация, включително в пиар сектора.

 

М. Л.

България