Журналисти коментират казуса с цензурираното интервю на посланик Митрофанова, направено от Волгин

  • 16.12.2023
  • Фейсбук
Пеевски срещу Волгин

Много журналисти коментират във Фейсбук казуса със забраната на Програмния съвет на БНР да бъде излъчено взетото от водещия предаването "Политически НЕкоректно" Петър Волгин интервю с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Преди решението да бъде взето на спешно заседание на съвета рано сутринта днес, широко известна вчера стана остра позиция на ръководителя на ПГ на ДПС Делян Пеевски против интервюто. Предлагаме кратка подборка от мнения на известни колеги по случая.

Миролюба Бенатова:

Това е стрелба в крака, както се казва. И се нарича цензура. Независимо дали спряното интервю е на някой, когото харесваме или не.
 
Русия още има посланик в България, който е дипломат, равноправен с всички останали. Ако България скъса дипломатически отношения с Русия, тогава това интервю би било невъзможно. Въпросът е принципен.
 
И още по-лош вкус остава след като е публично известно, че преди интервюто да бъде спряно, Пеевски се е изказал, че не е добре да го има.
 
Всъщност именно така Пеевски защитава руския интерес, като помага за бетонирането на митове и налива вода в мелницата на Митрофанова. Молодец.
 
 
Разбирам патоса срещу Митрофанова. Но, според информация в Медиапул:
• за предстоящия разговор с посланичката на Русия в БНР се е знаело от сряда;
• самият разговор е записан в петък;
• интервюто на Митрофанова е свалено от ефир след команда от Пеевски.
 
Впрочем, България не е скъсала дипломатически отношения с Русия. Ако го стори - гоним посланика. Това е политическа позиция, която би следвало да се вземе на високо политическо равнище. Ако се стигне до такова положение - добре. Но трябва да ни стиска, а не наплашени от санкции депутати да лаят като пинчер на повод.
 
И все пак, докато не се е стигнало - забрана на интервю, за което се е знаело с дни предварително, това се нарича цензура. По команда на евроатлантика Пеевски.
 
А това, какво говори Митрофанова, дали ни харесва или не е, съвсем отделна тема. И е добре да разбираме тая работа. И да не се смесваме темите.
 
Щото днес Пееф ще изкомандва БНР да свали Митрофанова, утре като разбере, че САЩ няма да свалят санкциите му - ще свали и американския посланик от ефир. Първата за демонстрация, втория за отмъщение.
 
 
Свобода на словото? Имате много здраве от Пеевски!
 
 
Кой е този член на програмния съвет на БНР, който се е осмелил да не изпълни с ентусиазъм заръката на нашия вожд и учител г-н Пеевски и е гласувал с "въздържал се" за спирането на интервюто на Волгин с Митрофанова? Искам да му направя баница, сарми и крем карамел.
 
 
СВИНЩИНАТА в България един ден ще приключи. Това е позитивната новина. Песимистичната истина обаче е, че в момента Магнитски дерибейства в държавата. Трябва да помолим най-искрено американското посолство ДА ПРЕКРАТИ ТАЗИ ПАРОДИЯ. Защото настъпва момента, в който всички ще си помислят, че руснаците са направили гениално оперативно мероприятие, за да НАКИСНАТ американските дипломати и оперативни действащи лица тук, в България, в една голяма, много гъста тиня без изход, като създадат истинско и много силно по рода си ОТВРАЩЕНИЕ! Към политиките на посолствоТО. Има интелигентни и просташки пътища към една и съща цел. Избрали са ни най-неприемливия, най-идиотския, най-безпросветния път към съюзническа лоялност. С насаждането на ДЕСПОТИЗЪМ от НЕВЕЖИ БАНДИТИ нищо добро няма да се постигне!